– Katastrofe for havet
Regjeringspartiene Ap og Sp er enige med H og Frp om å gå videre med gruvedrift på havbunnen. WWF Verdens naturfond kaller beslutningen for den største skampletten i norsk havforvaltningshistorie i moderne tid.
– Katastrofe for havet
Foto: NOAA Photo LIbrary (CC BY 2.0)
HAVMILJØ

– Katastrofe for havet
Regjeringspartiene Ap og Sp er enige med H og Frp om å gå videre med gruvedrift på havbunnen. WWF Verdens naturfond kaller beslutningen for den største skampletten i norsk havforvaltningshistorie i moderne tid.
  Pressemelding fra WWF Verdens naturfond
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Dette er den største skampletten i norsk havforvaltningshistorie i moderne tid og spikeren i kista for Norges omdømme som en ansvarlig havnasjon, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

– At regjeringen og deler av opposisjonen nå er enige om å gå videre med gruvedrift på havbunnen mot alle faglige råd og med en konsekvensutredning som har fått slakt fra alle hold, er ikke mindre enn en skandale, sier hun.

LES OGSÅ
Høyrisikosport i havdypet


I juni gikk regjeringen inn for å åpne havområder på størrelse med Storbritannia for gruvedrift. Stortingsmeldingen ble møtt med knusende kritikk fra flere hold og vakte oppsikt langt utover Norges grenser.

Miljødirektoratet sa blant annet at det ikke var juridisk grunnlag for åpning på grunn av store kunnskapsmangler. Det samme sier en juridisk utredning utført av Wikborg Rein på bestilling fra WWF.

Vil stoppe gruvedrift på havbunnen


Lederen av ekspertgruppa til Havpanelet, Peter Haugan, kalte åpningen en «varslet katastrofe».

– Dyphavet er verdens største karbonlager og vår siste urørte villmark, med et unikt dyreliv og viktige leveområder som ikke finnes andre steder på jorda, sier Andaur.

LES OGSÅ
Fann raudlista artar i Førdefjorden


Hun mener at det å forhaste seg med åpningsprosessen og tillate en potensielt ødeleggende industri uten å tette de store kunnskapshullene kan få katastrofale konsekvenser.

WWF Verdens naturfond mener at beslutningen om å åpne for gruvedrift på havbunnen også kan ramme Norges omdømme internasjonalt.

Krever stans i åpningsprosessen


– Internasjonalt prøver vi å fremstå som et fyrtårn for natur og klima, men på hjemmebane overkjører vi fagkunnskapen og ofrer natur for kortsiktig profitt, sier Andaur.

– Denne beslutningen vil bli lagt merke til langt utenfor Norges grenser og skape sterke reaksjoner. I dag er det flaut å være norsk, sier hun.



Det lille lysglimtet er at miljøkunnskap skal sammenstilles før utvinning eventuelt skjer. Det betyr et nytt reelt stoppunkt og at Stortinget kan si nei.

– Det er tydelig at vi er langt fra å ha nok kunnskap om konsekvensene gruvedrift på havbunnen kan få både for dyreliv og de sårbare økosystemene i dyphavet. Det eneste ansvarlige å gå for et moratorium, sier Andaur.



ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS