Spania jukset i VM i UV-foto – ble diskvalifisert

Begge de to spanske lagene ble i går kveld disket etter å ha hatt mer luft på flaskene enn konkurrentene. – En massiv skandale, sier en kilde nær juryen.

Spania jukset i VM i UV-foto – ble diskvalifisert
Det spanske laget. Foto: Federación Española de Actividades Subacuáticas/Facebook

NYHETER

UNDERVANNSFOTO



Spania jukset i VM i UV-foto – ble diskvalifisert

Begge de to spanske lagene ble i går kveld disket etter å ha hatt mer luft på flaskene enn konkurrentene. – En massiv skandale, sier en kilde nær juryen.

  21. september 2019
De to spanske lagene bestående av Rafael Fernandez Caballero, Sacha Lobenstein, Carlos González og Oscar Luna som deltok i det 17de CMAS Underwater Photo World Championship på Tenerife ble tatt med buksene nede.

Spanjolene hadde etter det Dykking erfarer blitt «dopet» med 260 bar, mens de andre deltakerne måtte nøye seg med mer normale 200 bar på flaskene. Dette førte ifølge kilder nært juryen til at de ble diskvalifisert etter et fire timer langt møte i den tekniske komitteen. Alle deltakerlandene leverte inn protest da forholdet ble kjent.

Minst ett av de spanske dykkeparene skal også ha redigert bilder i kameraet mens de lå i overflaten, forteller en av deltakerne til Dykking. Dette er ikke tillatt i henhold til regelverket i VM.



Deltakerne bor på fasjonable Arona Gran Hotel & Spa ved Playa de Los Christianos sør på Tenerife.


Blir ikke utestengt

Spanjolene vil etter alt å dømme ikke bli meldt til WADA (World Anti-Doping Agency) siden det ikke dreier seg om bruk av prestasjonsfremmende midler.

For mye luft regnes som en teknisk forseelse og vil ikke bli straffet ut over diskvalifikasjon. I tillegg kommer vanæren ved å bli tatt på fersk gjerning for et regelbrudd på hjemmebane.

Deltakernes flasker har vært gjenstand for tilfeldige kontroller i løpet av mesterskapet, for å sjekke at ingen brukte nitrox eller noe annet. Bager og ryggsekker skal også ha blitt kontrollert mens utøverne var i vannet.



Slitne fotografer ventet på å få levere inn bildene i natt. Her ligger danske, svenske og norske deltakere strødd. Foto: Bjørnar Nygård


Forsinket juryering

Dykking var i kontakt med to slitne norske fotografer klokken 03:30. Da stod de fortsatt i kø og ventet på å få levere inn bildene sine i de fem klassene i konkurransen.

Etter noen timers søvn begynner reaksjonene å komme fra deltakerne på Tenerife.

– Vi synes dette er veldig trist. Særlig at dette jukset var satt i system. Men er glad for at det ble oppdaget, og at de fikk en reaksjon, slik at juks forhåpentligvis ikke forekommer under neste VM, sier Thomas Pettersen til Dykking i morgentimene. Han er assistent for Rune Edvin Haldorsen.

– Alle deltakerlandene bestemte seg for å levere inn protest da det ble oppdaget at de spanske lagene hadde mer luft på flaskene hele den første konkurransedagen. Det er fair at de ble disket, men dessverre vil dette kaste en skygge over mesterskapet, skriver den danske deltakeren Mikkel noe Nygaard på Facebook.

Vi kommer tilbake med resultatene fra VM så snart disse foreligger.
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Rabatt på O2, helium og argon

    Norges Dykkeforbunds avtale med Nippon Gases gir medlemsklubbene og dykkeskoler med avtale rabatt på pustegasser og leie av flasker.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS