Selger du fisk og skalldyr privat?
Det er avdekket omfattende ulovlig salg av sjømat på internett. Fritidsfiskere, dykkere og UV-jegere har ikke lov til å omsette fisk og skalldyr med mindre det skjer gjennom et salgslag.
Selger du fisk og skalldyr privat?
Det er avdekket omfattende ulovlig salg av sjømat på internett. Fritidsfiskere, dykkere og UV-jegere har ikke lov til å omsette fisk og skalldyr med mindre det skjer gjennom et salgslag.
7. august 2020
– Disse reglene er til for at forbrukerne skal være sikre på at sjømaten de kjøper er bærekraftig fangstet, sier Per Sandberg i Fiskeridirektoratet.
Hvem er godkjent kjøper/selger?
For salg av fisk går det et tydelig skille mellom fritidsfiske og yrkesfiske. Man regnes som fritidsfisker hvis man ikke fisker fra en båt som er registrert i fartøysregistret. Da kan man maksimalt omsette for 50.000 kroner i året, og dette må alltid skje gjennom et fiskesalgslag eller en godkjent kjøper.
Oversikt over godkjente kjøpere finnes i kjøperregistret. Dersom man har fått dispensasjon til å selge fangsten ved kai, må man være registrert.
LES OGSÅ
Nye regler om turistfiske gjelder også UV-jakt
Man kan kontakte Fiskeridirektoratets regionkontor der man bor eller et fiskesalgslag for mer utfyllende informasjon om hvordan man som fritidsfisker eller -dykker kan selge fangsten sin.
Det er også verdt å merke seg at dersom man tjener penger på sjømat som er tatt under dykking faller dette inn under Arbeidstilsynets regler om yrkesdykking.
Trenger gode data for å forvalte godt
Det er flere grunner til at Fiskeridirektoratet er så opptatt av at all fangst skal registreres:
- Når man ikke vet hvor mye som høstes har man heller ikke gode nok data til å sette riktige kvoter, slik at man kan bevare og bygge opp fiskebestandene.
- Den som omsetter sjømat ulovlig (svart omsetning) betaler i mange tilfeller ikke skatt av inntekten. Dette er uheldig for samfunnsøkonomien.
- Svart omsetning av sjømat gir ulike konkurranseforhold. Det går ut over dem som lever av å fiske, og som er avhengige av denne inntekten.
Det er viktig at myndighetene har oversikt over hvor mye som blir fisket og fangstet, slik at de best mulig ivareta de ulike fiskeslagene og skalldyrbestandene for fremtiden.
– Derfor har vi regler for både yrkesfiskere og dem som fisker til egen bruk. Brudd på reglene kan bevirke at du får fangsten inndratt, at du blir bøtelagt eller meldt til politiet, sier Åse Berge ved kontrollseksjonen i Fiskeridirektoratet.
Hvor er fisken fanget?
Kjøper du sjømat i butikken vet du at maten er trygg. Har du fisket eller fangstet til eget bruk er det du som fisker og konsument som har ansvaret for kvaliteten og for at sjømaten er trygg å spise.
Husk at reglene gjelder for omsetning av alle typer sjømat – både fisk, skjell og skalldyr.
På Matportalen.no kan du lese om mat og helse, og finne ut om du skal unngå fisk og skalldyr fra bestemte sjøområder. Der finner du også blåskjellvarselet.
Kilde: Fiskeridirektoratet