Dykkerulykke i Grimstad

En mann i 50-årene havnet i går på sykehus med lungeødem, sannsynligvis forårsaket av en ventil med over tre ganger så høy pustemotstand som normalt. Årsaken kan være dårlig service.

Dykkerulykke i Grimstad
Illustrasjonsfoto. Ventilene på bildet er ikke av samme merke som omtalt i saken.

DYKKERULYKKE



Dykkerulykke i Grimstad

En mann i 50-årene havnet i går på sykehus med lungeødem, sannsynligvis forårsaket av en ventil med over tre ganger så høy pustemotstand som normalt. Årsaken kan være dårlig service.

  20. mai 2019
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
I går formiddag var Sven Person på dykketur med Maskin og Dykkerservice i Grimstad. Han dykket sammen med fem andre ved Helleskjær, og skulle prøve en ny tørrdrakt. Person dykket med nitrox og brukte sitt eget utstyr – inkludert pusteventil.

På det 40 minutter lange dykket opplevde han problemer med pusteventilen, og klaget over hodepine da han kom opp. Ut over kvelden fikk han smerter i brystet og kontaktet lege. På Sørlandet sykehus ble det konstatert at han hadde pådratt seg lungeødem.

Alt for høy pustemotstand

Ole Martin Lind, innehaver av Maskin og Dykkerservice, er servicetekniker og instruktør for Scubapro. Da han sjekket Persons pusteventil etter dykket fikk han nærmest sjokk:

– Ventilmodellen det er snakk om skal ha en pustemotstand på ca. 3,4 millibar, men denne ventilen hadde en motstand på over 9 millibar, forteller han.

Den ekstreme pustemotstanden skyldtes at ventilen var feil innstilt, og det harde arbeidet med å suge luft førte etter alt å dømme til at Person pådro seg lungeødem.

– Ventilen hadde vært til service hos et lokalt dykkesenter, og var fullstendig feil innstilt. Jeg hadde flere kunder med samme problem i fjor og har gitt beskjed til dykkesenteret, forteller Lind.

Nå vil han advare alle dykkere om at dårlig service kan føre til ulykker.

– Det er viktig at det blir brukt riktige deler, riktige smøremidler og ikke minst riktige prosedyrer. Noe slikt som dette ville ha blitt oppdaget dersom prosedyrene ble fulgt og riktig måleutstyr ble benyttet, sier han.





Økt trykk i blodårene i lungene kan føre til at væske siver ut i lungevevet, en tilstand som kalles lungeødem. Dette kan være livstruende om man ikke kommer under behandling.

Ifølge Divers Alert Network er årsaken til lungeødem hos dykkere en kombinasjon av at det oppstår økt hydrostatisk trykk i lungekapillærene, samtidig som det er trykkforskjell på gassen i lungene og gassen som pustes inn.

Økt negativt trykk i lungealveolene kan også oppstå dersom pusteventilen er feil innstilt.

Sørg for at pusteventilen er i orden!

Dersom du opplever at pusteventilen din er tungpustet og yter stor motstand, er det svært viktig å få den sjekket av en kvalifisert servicetekniker. Bruk et dykkesenter som er sertifisert til å gjøre service på dine ventiler, og følg den anbefalte serviceplanen for hvert enkelt merke.

Etter det Dykking erfarer går det etter alt å dømme bra med dykkeren, som inntil videre blir liggende til observasjon på sykehuset. Vi kommer tilbake med mer omtale av denne saken i et kommende nummer av bladet Dykking.
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Rabatt på O2, helium og argon

    Norges Dykkeforbunds avtale med Nippon Gases gir medlemsklubbene og dykkeskoler med avtale rabatt på pustegasser og leie av flasker.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS