Olympus slutter å produsere kameraer

Olympus selger ut kameradivisjonen i selskapet etter 84 i bransjen. Årsaken skal være hard konkurranse fra smarttelefoner i viktige markedssegmenter.

Olympus slutter å produsere kameraer
Foto: Olympus

UNDERVANNSFOTOOlympus slutter å produsere kameraer

Olympus selger ut kameradivisjonen i selskapet etter 84 i bransjen. Årsaken skal være hard konkurranse fra smarttelefoner i viktige markedssegmenter.

  27. juni 2020
Til tross for at de lenge har benektet rykter om at de skal slutte å produsere kameraer er det nettopp det Olympus nå gjør, melder flere medier, blant dem BBC.

Olympus er nå i samtaler med selskapet Japan Industrial Partners (JIP) som vil overta virksomheten. Inntil videre fortsetter Olympus med salg, markedsføring og kundestøtte som normalt, heter det i en pressemelding.

Olympus C5050zoom

Et Olympus C5050zoom med PT-015 undervannshus fra 2002


Kraftig fall i kamerasalget

Smarttelefonene får stadig bedre kameraer og flere megapiksler. Med en bildebrikke og software optimalisert for å vise bilder av fantastisk kvalitet på skjermen føler mange at dette er godt nok.

Det er først når man ser nærmere på bildene i f.eks. Photoshop at manglene kommer til syne.

Dedikerte digitalkameraer er fortsatt overlegne – men det hjelper lite hvis markedet ikke vil ha dem. Salget har sunket med 84% fra 2010 til 2018, ifølge denne undersøkelsen.

– Olympus siktet seg med sine speilløse kameraer inn på et segment i markedet som ikke består av profesjonelle fotografer. Dette er kunder som vil ha noe bedre enn tradisjonelle kompaktkameraer, men ikke vil investere i et dSLR-kamera. Dette markedet ble rask spist opp av smarttelefonene, sier redaktør i Amateur Photographer Magazine, Nigel Atherton, til BBC.

Bannerfisk

En stim bannerfisk fotografert med et Olympus C5050zoom i Rødehavet i 2003. Foto: Christian Skauge


Elsket av undervannfotografer

Olympus begynte å produsere kameraer i 1934. De har en lang rekke innovative kameraer på samvittigheten, og har mange fans over hele verden – ikke minst blant undervannsfotografer.

Det japanske selskapet var svært tidlig ute med digitale kompaktkameraer. Siden de også leverte egne undervannshus til flere modeller på begynnelsen av 2000-tallet er det mange som har begynt karrieren som UV-fotograf med et Olympus-kamera.

De senere årene har OM-D serien med utskiftbar optikk vunnet manges hjerter, og produsentene av undervannshus har omfavnet standarden og levert gode løsninger og tilbehør.

Nauticam undervannshus

Et Nauticam undervannshus med en Olympus OM-D E-M1 speilløst systemkamera er en populær kombinasjon blant undervannsfotografer.


Usikker fremtid

Japan Industrial Partners (JIP) er identisk med selskapet som kjøpte PC-divisjonen VAIO fra Sony. JIP planlegger å strømlinjeforme forretningen slik at den blir «mer kompakt, effektiv og smidig».

Det er uklart hva disse grepene vil innebære – om enkelte kameramodeller fortsatt vil bli produsert, om det vil komme nye modeller og hvordan disse eventuelt vil se ut med tanke på kompabilitet bakover.

Dessverre kan det tenkes at mange undervannsfotografer nå vil velge bort Olympus på grunn av usikkerhet om fremtiden. Det kan bli svært kostbart å måtte bytte kameraprodusent, og det gjenstår å se hvordan produsentene av undervannshus reagerer på nyheten.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS