Husk at disse artene er fredet
Det er ikke alle som vet hvilke arter det er lov å fiske eller jakte på. Noen er totalfredet hele året, mens andre kan fanges i visse områder eller til bestemte tider.
Husk at disse artene er fredet
Kveita er fredet deler av året. Foto: Erling Svensen, Ocean Photo (CC BY 4.0)
UV-JAKT

Husk at disse artene er fredet
Det er ikke alle som vet hvilke arter det er lov å fiske eller jakte på. Noen er totalfredet hele året, mens andre kan fanges i visse områder eller til bestemte tider.
  7. november 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Her finner du en oppdatert liste over hvilke marine arter som er totalfredet, eller er fredet til bestemte tider på året. Dette gjelder naturligvis ikke bare fiskere, men også for dykkere og undervannsjegere.



Den vanlige ålen (Anguilla anguilla) er fredet hele året, mens havålen (Conger conger) er ikke det. De to artene kan skilles fra hverandre slik:

Vanlig ål Havål
Hunnen blir opptil 1,5 meter. Hannen sjelden lenger enn 0,5 meter De største blir opptil 3 meter. Hunnen er som regel 1,5-2,0 meter. Hannen ikke mer enn 1 meter.
Svakt underbitt Markert overbitt
Ryggfinnen starter et stykke bak brystfinnene Ryggfinnen starter like bak brystfinnene


Fredingsregler for fritidsfiske:






Disse artene er delvis fredet:


Art Fredingsperiode
Blåkveite Nord for 62°N er det forbudt å fiske blåkveite med garn fra og med 1. september til og med 30. april
Breiflabb Det er ikke tillatt å fiske breiflabb med garn nord for 64°N fra og med 20. desember til og med 20. mai.
Hummer Hummer kan bare høstes med teiner, og alle som skal fiske hummer må registrere seg før fisket starter. Dette gjelder både fritidsfiskere og yrkesfiskere. Dykkere og fridykkere har ikke lov å fange hummer.

Hummer med utvendig rogn er fredet hele året. Hummeren er fredet fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane fra 1. desember til 1. oktober, og fra Hordaland til Finnmark fra 1. januar til 1. oktober. Det er ikke tillatt å oppbevare hummer i sjøen fra 1. januar til 1. oktober.

Det er påbudt med rømmingshull og fluktåpning med nedbrytbar bomullstråd i hummerteiner.
Kveite Det er ikke lov å fange kveite fra og med 20. desember til og med 31. mars, uansett redskap.
Leppefisk Det er forbudt for fritidsfiskere å fiske leppefisk med både teiner og ruser. Fritidsfiskere med leveringsavtale for salg av leppefisk kan søke om tilgang til å fiske leppefisk med slike redskaper.
Makrellstørje Det er åpnet opp for rekreasjonsfiske etter tunfisk i 2022, men bare for lag som får adgang til å delta i merk- og slippfisket.
Rognkjeks I Nordland, Troms og Finnmark er rognkjeks fredet hele året.
Rødspette I Børgin innerst i Trondheimsfjorden er rødspetta fredet fra 1. februar til 30. juni gjennom en lokal forskrift med hjemmel i havressursloven.
Torsk Fra 15. juni 2019 er det forbudt å fange torsk fra svenskegrensen til Telemark. I tillegg blir det forbudt å fiske i enkelte områder fra svenskegrensen til Lindesnes i gytetiden fra januar til april. All bifangst av torsk skal settes skånsomt ut i sjøen igjen.
Uer Nord for 62°N er det forbudt å fiske uer, med unntak av fiske med jukse fra og med 1. juni til og med 31. august


I tillegg til fredningsbestemmelsene må fritidsfiskere overholde reglene om minstemål. Dette gjelder naturligvis også for dykkere og uv-jegere.



Kilde: Fiskeridirektoratet



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære det viktigste og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er fortsatt vinterkaldt i sjøen og viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS