Gjelder blåskjellvarselet også andre skjell?

Mange lurer på når de kan spise skjell, og om blåskjellvarselet også gjelder for stillehavsøsters, o-skjell, hjerteskjell og kamskjell. Ifølge Mattilsynet kan man stort sett spise andre skjell når blåskjellene er trygge.

GOURMET



Mange lurer på når de kan spise skjell, og om blåskjellvarselet også gjelder for stillehavsøsters, o-skjell, hjerteskjell og kamskjell. Ifølge Mattilsynet kan man stort sett spise andre skjell når blåskjellene er trygge.

  4. september 2019
Algegiftene som forekommer langs norskekysten er hovedsaklig "Diarrhetic Shellfish Poisoning" (DSP) toksiner og "Paralytic Shellfish Poisoning" (PSP) toksiner. Disse giftstoffene gir henholdsvis diarésykdom og paralyse ved lammelser som påvirker nervesystemet.

Algene som produserer DSP er av slekten Dinophysis spp., og PSP produseres av alger fra slekten Alexandrium spp.

I tillegg ser Mattilsynet etter alger som produserer Amnesic Shellfish Poisoning (ASP) som skader hjernecellene og kan gi varig hukommelsestap.



Mattilsynets blåskjellvarsel forteller om du kans spise blåskjell eller om du bør la være. Varselet gjelder generelt også for flatøsters, o-skjell, hjerteskjell og kamskjell.


Blåskjell er indikatorart

For giftene DSP og PSP er blåskjell en god indikatorart. Hvis blåskjellene er fri for gift, viser erfaringen at andre arter (flatøsters, o-skjell, kamskjell, hjerteskjell osv.) også er fri for gift. Det forutsetter at skjellene plukkes i næheten av uttaket for blåskjellprøvene, og på samme dyp.



Det samme gjelder når det advares mot å ikke spise skjell. For stillehavsøsters gjelder egne råd – se nedenfor.

Spesielt for kamskjell

For kamskjell vet man imidlertid at det hovedsakelig er giften ASP som er kritisk. ASP er en gift som produseres av blant annet algen Pseudonitzschia, og gir hukommelsestap (amnesi) i tillegg til forskjellige problemer med fordøyelsen.

Kamskjell er mer mottakelige enn blåskjell for denne giften, og blir mer giftige enn blåskjell i det samme området.

I Norge har det vært svært lite problemer med ASP, men dersom det finnes høye verdier av algen som produserer ASP i et området, vil det også være sannsynlig at kamskjellene i det området er giftige.

Ved funn av ASP langt over faregrensen vil Mattilsynet går ut og advare spesielt mot dette.



For stillehavsøsters har Mattilsynet utarbeidet et eget råd. Skal plukke østers bør du gjøre det i et område med god gjennomstrømming. Hvis de skal spises rå må du være oppmerksom på at de kan inneholde virus. Foto: Wikipedia


Kan man spise stillehavsøsters?

Stillehavsøsters er en attraktiv matressurs, men det er en viss helserisiko forbundet med å spise arten. Produsentene som omsetter skjell kommersielt er ansvarlig for at skjellene de selger er trygge.

De som høster til eget bruk må selv ta ansvar og nødvendige forholdsregler for å unngå å bli syke.



Både stillehavsøsters og flatøsters (i motsetning til blåskjell) spises ofte rå uten varmebehandling, og de kan inneholde virus, oftest norovirus. Norovirus er den vanligste årsaken til virusbetinget diarésykdom i Norge.

Kilde: Mattilsynet

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

  • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
  • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
  • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
  • FORSKNING: Sjøpølser
  • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
  • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
  • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
  • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
  • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.

ANNONSE:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo

 


© 2019 Forlaget Dykking AS
facebook_page_plugin
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler. Ved å besøke siden godkjenner du våre vilkår.