100 år siden barken Pallas gikk ned

Den 18. november 1919 gikk barken Pallas på grunn utenfor Stalsberget på Søndre Jeløy ved Moss. Det var snøtykke og sikten var lik null, og det stolte seilskipet møtte sin skjebne.

Foto: Gustav Lindman/Norsk Maritimt Museum (med tillatelse)

VRAK

   

HISTORIE100 år siden barken Pallas gikk ned

Den 18. november 1919 gikk barken Pallas på grunn utenfor Stalsberget på Søndre Jeløy ved Moss. Det var snøtykke og sikten var lik null, og det stolte seilskipet møtte sin skjebne.

  18. november 2019
S/S Pallas ble bygd i 1881, og var på reise fra Leith i Skottland til Kristiania med 830 tonn kull. Om natten blåste det opp til uvær langs kysten, og i firetiden om morgenen grunnstøtte det 45 meter lange skipet på Sauetogrunnen.

Vannet fosset inn, og det ble raskt klart at skip og last ikke var til å redde. Kapteinen beordret mannskap i livbåten, og de rodde nordover mot Son hvor de ankom utslitte, men i live i 10-tiden om morgenen.

Restene av vraket ligger på 15–25 meters dyp nært land ved Stalsberget på Jeløya. Lasten og inventar fra vraket ble berget etter forliset, og det er i dag ikke annet enn rester igjen av barken. Man må ha båt for å dykke på vraket.Foto: Norsk Maritimt Museum


Masse informasjon om gamle seilskuter

Hvis du er interessert i denne typen vrak er det kanskje ikke bare for dykkingens del. Det ligger i sakens natur at vrakene ofte er gamle og svært nedbrutt – men historien er spennende allikevel.

Hos Norsk Maritimt Museum og KulturNav kan man finne opplysninger om ca. 10 000 norske seilskip i Petter Malmsteins seilskuteregister. Her kan vi lese at S/S Pallas ble bygd av John P. Pedersen i Tvedestrand i 1881, og senere ombygd året før forliset.


ANNONSE

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Bli med på nakensneglesafari

  Årets nakensneglesafari på Gulen Dykkesenter er den 10. i rekken, og som vanlig er forventningene store. Vil deltakerne klare å finne flere arter enn i fjor? Ekspertene står klare til å hjelpe med identifiseringen.

ARRANGEMENTER:

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.

ANNONSE:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo

 


© 2019 Forlaget Dykking AS
facebook_page_plugin
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler. Ved å besøke siden godkjenner du våre vilkår.