Den svarte fredagen
Den svarte fredagen er ikke et nettsalg – det var det største luftslaget som ble utkjempet over Norge under andre verdenskrig. Fem fly styrtet i sjøen den 9. februar 1945.
Den svarte fredagen
Bristol Beaufighter. Foto: Royal Air Force
FLYVRAK

Den svarte fredagen
Den svarte fredagen er ikke et nettsalg – det var det største luftslaget som ble utkjempet over Norge under andre verdenskrig. Fem fly styrtet i sjøen den 9. februar 1945.
  9. februar 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Den svarte fredagen begynte med at et britisk rekognoseringsfly oppdaget at flere tyske krigsskip, blant annet jageren Z-33, lå for anker i Førdefjorden.

Beskjed ble sendt på radio, og snart var en angrepsstyrke på vei.

Da 32 Bristol Beaufighterere støttet av 12 Mustanger nærmet seg Z-33 i Førdefjorden ble det slått alarm, og tyskerne sendte 16 Focke-Wulf Fw 190 fra Jagtgeschwader 5 på vingene.

Beaufighter vrak

Et av flyene som ble skutt ned den 9. februar 1945 ligger på 18–27 meters dyp i Høydalsfjorden. Vraket er i relativt god stand og byr på en flott og annerledes vrakopplevelse. Foto. Christian Skauge


Tyskerne tok av fra Fliegerhorst Herdla for å avskjære fienden og hindre angrep på marinefartøyene i Sunnfjord. Luftkampene var nådeløse, med store tap på begge sider.

De allierte mistet ti fly mot tyskernes fem, og til sammen mistet 24 piloter og navigatører livet.

Fem av flyene havnet i sjøen, men posisjonene er ikke kjent på alle. Minst ett av dem kan det imidlertid dykkes på.

SE VIDEO
Beaufighter i Høydalsfjorden


Ved østenden av Notaholmen nesten innerst i Høydalsfjorden sørøst for Florø ligger vraket av en Bristol Beaufighter på 18–27 meters dyp.

Vraket er ikke så ødelagt som ofte er tilfellet med fly, og man kan se store deler av vingen, den ene motoren og deler av skroget.




Den tyske forpostbåten V-6808 Rugier og jageren Z-33 under angrep fra allierte fly den 9. februar 1945. Foto: Wikipedia/RAF


Flyvrak fra krigen er sjelden i særlig god stand, men dette er et hederlig unntak.

Flyet er sannsynligvis Beaufighter PL-Y fra 144. Squadron RAF fra Coastal Command i Dallachy i Skottland, med Percival Smith som pilot og «Spike» Frederick Holly som navigatør.

Bristol Beaufighter

Dykkere ved den ene motoren på Beaufighter-vraket. Foto: Christian Skauge


De ble angrepet og beskutt av en Fw 190, og den ene motoren tok fyr. Smith kunne ikke kontrollere flyet, og de krasjlandet på sjøen. De to britene ble reddet av sivile.

Holly var imidlertid sterkt skadet og nordmennene hadde ikke annet valg enn å kontakte lege. Begge ble tatt som krigsfanger og sendt til Tyskland.

Bristol Beaufighter

En Beaufighter går til angrep på den tyske jageren Z-33. Foto: Royal Air Force


Bristol Beaufighter TF Mark X var en tomotors tungt jagerfly med lang rekkevidde som ble bygd ved Bristol Aeroplane Company i England.

Flyet var 12,6 meter langt og hadde et vinge­spenn på 17,65 meter.

De kraftige Hercules-motorene gav flyet en hastighet på 515 km/t. Flyet var bevæpnet med fire 20 mm maskinkanoner i nesen.



Da krigen var over hadde det blitt bygd nesten 6.000 Beaufightere i forskjellige varianter.

TF stod for «Torpedo Fighter» og kunne skyte både raketter og torpedoer. Flyet ble ofte kalt «Torbeau», og spesialiteten var angrep på skip i lav høyde.





Deler fra flere av flyene som ble skutt ned under Den svarte fredagen finnes på Luftkampmuseet i Naustdal.

Dersom man vil dykke på Beaufighter-vraket i Høydalsfjorden vraket kan man kontakte Florø Froskemannsklubb.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Open Water i Halden

    Hvis vil begynne å dykke, så er det første skrittet å ta et PADI Open Water grunnkurs. Hos Halden Dykkersenter kan du lære å nyte verden under vann neste uke!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære det viktigste og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS