Marinarkeologer fant stort vrak i elven Wisla

Et flere hundre år gammelt vrak ble nylig funnet på bunnen av elven Wisla (Vistula) nord for Warszawa i Polen. Marinarkeologene er begeistret for funnet, som er et av svært få vrakfunn i området.

Foto: Podwodne wraki Warszawy

VRAK

   

MARINARKEOLOGIMarinarkeologer fant stort vrak i elven Wisla

Et flere hundre år gammelt vrak ble nylig funnet på bunnen av elven Wisla (Vistula) nord for Warszawa i Polen. Marinarkeologene er begeistret for funnet, som er et av svært få vrakfunn i området.

  8. februar 2020
Vraket bekrives som «stort og sjeldent», og er en 37 meter lang og 6 meter bred trebåt – sannsynligvis en såkalt «berlinka», en type lekter som ble brukt til transport på elver og kanaler, melder Science in Poland.

– Det er sannsynligvis en stor lekter brukt til transport av opptil 100 tonn korn til Gdansk en gang mellom det 14. til 18. århundre, sier Artur Bróska som leder prosjektet fra Universitetet i Warszawa.Vanskelige arbeidsforhold

Funnet ble gjort ved hjelp av sonar, og dykkere bekreftet senere at vraket er bemerkelsesverdig intakt selv etter lang tid på bunnen av den grumsete elven.

Dykkerne fikk ikke tatt opp noen gjenstander fra vraket på grunn av sterk strøm og dårlig sikt, men de fikk tatt prøver av treveket som nå skal undersøkes nærmere slik at man kan datere vraket mer nøyaktig.

Sonarundersøkelsene ble gjort langs en 13 kilometer langt område av Wisla, og dekket et område på nesten 500 hektar. I løpet av undersøkelsene i elven fant de også rester av en bro som ble bygd av tyskerne under andre verdenskrig.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS