Mysteriet om D/S Cotopaxi er oppklart

Etter nesten 95 år på havbunnen ser det nå ut til at vraket av D/S Cotopaxi har blitt identifisert. Skipet forsvant sporløst med 32 mann i 1925, og lenge har man trodd at det gikk ned i det beryktede Bermudatriangelet.

Foto: St. Augustine Lighthouse and Museum

VRAK

   

VIDEOMysteriet om D/S Cotopaxi er oppklart

Etter nesten 95 år på havbunnen ser det nå ut til at vraket av D/S Cotopaxi har blitt identifisert. Skipet forsvant sporløst med 32 mann i 1925, og lenge har man trodd at det gikk ned i det beryktede Bermudatriangelet.

  12. februar 2020
Den 29. november 1925 la D/S Cotopaxi ut fra Charleston i South Carolina med en last kull. Kaptein W. J. Meyer satte kursen for Havana på Cuba, men det 77 meter lange lasteskipet på 2 351 brutto registertonn nådde aldri sitt mål.

Forsvinningen har vært et mysterium, og ingen har visst hva som skjedde med skipet. Ingen av mannskapet ble funnet og forliset har vært knyttet til myten om Bermudatriangelet. Nå kan det se ut som om gåten er løst.

Se video om vrakfunnet:Video: Liver News/YouTube


Fant ukjente vrakrester

Sommeren 2019 fant dykkeren Michael Barnette vrakrester utenfor St. Augustine i Florida. Han visste ikke visste hvilket skip det var, og kontaktet den britiske historikeren Guy Walters for hjelp.

Walters satt på dokumenter som viste at et nødsignal fra D/S Cotopaxi hadde blitt fanget opp i Jacksonville i Florida to dager etter avreise fra Charleston. Det var storm og skipet hadde slagside og tok inn vann. Så forsvant D/S Cotopaxi sporløst.


Posisjonen stemmer

I januar dykket Barnette på stedet sammen med to marinarkeologer fra St. Augustine Lighthouse and Maritime Museum, og sier til ABC News at det sannsynligvis er D/S Cotopaxi som nå er funnet.

Undersøkelsene viser at posisjonen på vraket stemmer med hvor D/S Cotopaxi sendte ut nødsignalene, og at vraket faktisk ble oppdaget for 35 år siden – men ingen trodde at det kunne være det savnede lasteskipet som lå på bunnen.

Gjort verdensberømt av Spielberg

D/S Cotopaxi ble gjort udødelig i filmen Nærkontakt av tredje grad regissert av Steven Spielberg. Når filmens hovedpersoner etterforsker merkelige hendelser dukker vraket av Cotopaxi opp i Gobi-ørkenen på uforklarlig vis.

Årsaken var nok at man den gang fortsatt trodde at skipet hadde forsvunnet i Bermudatriangelet – noe som nå er tilbakevist takket være vrakfunnet utenfor St. Augustine i Florida.D/S Cotopaxi dukket opp i Gobi-ørkenen i en av Spielbergs filmer, men scenen fikk kritikk fordi modellen ikke liknet særlig på skipet. Skjermdump fra YouTube/Sony Pictures Entertainment


Kommer på Science Channel

Funnet av D/S Cotopaxi skal presenteres i en episode i Science Channels nye serie «Shipswreck Secrets» som har premiere 9. februar i USA.

Vi har kontaktet Discovery Channel i sakens anledning, men de vet ikke på det nåværende tidspunkt om serien vil komme på TV i Norge. Vi følger saken.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS