Fridykker med pusteøvelser for COVID-pasienter

I en artikkel på Suuntos hjemmesider forklarer verdensmester i fridykking William Trubridge hvordan pusteøvelser kan gjøre det lettere å bli frisk etter koronasmitte.

Fridykker med pusteøvelser for COVID-pasienter
William Trubridge. Foto: Suunto

FRIDYKKING

KORONAVIRUS



Fridykker med pusteøvelser for COVID-pasienter

I en artikkel på Suuntos hjemmesider forklarer verdensmester i fridykking William Trubridge hvordan pusteøvelser kan gjøre det lettere å bli frisk etter koronasmitte.

  27. juni 2020
Fridykkeren William Trubridge vet en ting eller to om dype åndedrag: I 2016 satte han verdensrekord ved å dykke til 102 meter på ett pust, og ble den første fridykker til å krysse Cook-stredet med en serie på 934 dykk.

– Nå har William Trubridge gjort nok et dypdykk, denne gangen ned i medisinens verden. Han har sett nærmere på COVID-19, undersøkt hvordan viruset angriper kroppen og hvilke behandlinger som finnes. I løpet av denne prosessen har han lært at pusteøvelser kan være til hjelp, skriver Suunto.

Her er Willam Trubridges råd:

  1. Sitt med rett ryggrad og føttene flatt på gulvet. Ikke stå oppreist, du kan bli svimmel eller besvime.
  2. Pust dypt inn, hold pusten i fem sekunder og pust ut. Gjenta fem ganger.
  3. Pust inn og host kraftig fra bunnen av lungene (hold for munnen!)
  4. Gjenta trinn to og tre
  5. Ligg flatt på magen med en pute foran deg. Pust dypt i 10 minutter.


– Denne sekvensen brukes også av fysioterapeuter, og kalles «Active Cycle of Breathing Technique». Det er viktig å huske at dette er en terapeutisk øvelse, som ikke forhindrer COVID-smitte, forklarer Trubridge.

Her demonstrerer han øvelsene:



Video: Suunto/YouTube


Skal ventilere lungene

Dype åndedrag skal hjelpe til med å ventilere alveolene og fjerne slim som samler seg i lungene på grunn av viruset. Slimet hindrer oksygen i å bli tatt opp i blodet, og kan lede til akutt lungesviktsyndrom.

– Ved å ligge på magen åpnes de små luftveiene lettere siden disse sitter nært ryggraden. Ligger du på ryggen vil vekten av overkroppen gjøre det vanskeligere for dem å åpne seg, sier Trubridge.

– Jeg er ikke lege

SARS-CoV-2-virsuet angriper lungene og åndedrettsapparatet, og gjør det vanskelig å puste. Ifølge Trubridge har det kommet frem at man kan bekjempe infeksjonen gjennom å puste på riktig måte.


Den profilerte fridykkeren understreker at han ikke er lungespesialist, og skriver at pusteøvelsene har blitt anbefalt av eksperter på omådet. Anbefalingene går ifølge artikkelen ikke lenger enn legenes råd.

Har lang erfaring med pusteteknikk

– I min karriere innen fridykking har jeg gjennom to tiår lært å hente kraft fra riktig pusteteknikk, og jeg håper min erfaring kan brukes til å demonstrere hvordan man kan følge legenes anbefalinger, sier Trubridge.

På Suuntos hjemmesider finner du en mer utførlig beskrivelse av hvert av de fem trinnene i William Trubridges pusteteknikk. Vi anbefaler at man leser hele artikkelen før man eventuelt følger rådene.
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • – Vi gjør service på alle ventiler

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for yrkesdykkere og dykkebransjen – de tar imot ventilsett og flasker fra alle dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS