Slår alarm: Hjelpestoff fra haier i COVID-vaksine

Fem av vaksinekandidatene mot COVID-19 bruker hjelpestoffet squalene fra haier. Når det trengs milliarder av vaksiner kan dette få dramatiske konsekvenser for verdens haibestander, advarer Shark Allies.

Slår alarm: Hjelpestoff fra haier i COVID-vaksine

HAIER

KORONAVIRUSSlår alarm: Hjelpestoff fra haier i COVID-vaksine

Fem av vaksinekandidatene mot COVID-19 bruker hjelpestoffet squalene fra haier. Når det trengs milliarder av vaksiner kan dette få dramatiske konsekvenser for verdens haibestander, advarer Shark Allies.

  17. september 2020
Det forskes intensivt over hele verden for å finne en vaksine mot COVID-19. I øyeblikket gjennomgår 34 vaksinekandidater kliniske prøver, og 142 vaksiner er under vurdering for slike prøver, ifølge WHO.

Av disse vaksinene bruker 34 forskjellige hjelpestoffer for å virke, og ifølge Shark Allies bruker fem av vaksinekandidatene stoffet squalene fra haier. De slår nå alarm i et opprop mot bruk av squalene i vaksiner.

Hai

Fem vaksinekandidater mot COVID-19 inneholder squalene fra haier. Det gjør Shark Allies bekymret. Foto: Pikrepo.com (CC BY 2.0)


Kan få dramatiske følger for haiene

– Vi vil ikke på noen måte hindre eller forsinke arbeidet med en vaksine mot COVID-19, eller andre vaksiner. Det vi ber om er at man bruker bærekraftig squalene der dette er mulig, skriver Shark Allies i oppropet.

De er bekymret for at hundretusenvis av haier vil måtte bøte med livet hvis vaksinen som skal stoppe koronapandemien inneholder squalene fra haier. Fredrik Myhre, leder i Hjelp Havets Haier, er enig:

– Det er helt avgjørende for verdens haibestander og for havets helse at ikke vaksinespørsmålet påfører allerede utrydningstruede haiarter et enda større press enn i dag. Vil trenger uten tvil å løse begge krisene nå, både COVID19-situasjonen og den naturkrisen verden opplever. Derfor er det viktig at løsningene i vaksinespørsmål gjøres raskest mulig og på en miljømessig bærekraftig måte, sier han til Dykking.

Haifinner

Shark Allies jobber for å beskytte haier og rokker, og var blant dem som bidro til at den første loven mot haifinning ble vedtatt. Foto: Nicholas Wang/Flickr.com (CC BY-SA 2.0)


Det finnes alternativer

Ifølge Store Norske Leksikon har squalene «fått ganske utstrakt praktisk anvendelse bl.a. som hjelpestoff (vehikkel) for farmasøytiske preparater. Stoffet finnes i store mengder i hailever og utvinnes av denne, men finnes i mindre mengder i alle dyreorganismer, og dessuten i blant annet olivenolje og gjær».

– Det finnes mer miljøvennlige og bærekraftige alternativer til squalene fra haier, blant annet fra planter, sopp og bakterier. Studier har vist at squalene fra planter er like effektivt, skriver Shark Allies.

Rundt 6 000 personer har allerede signert oppropet «Stop Using Sharks in COVID-19 Vaccine - Use EXISTING Sustainable Options».
Les også disse sakene:
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Er du interessert i dykkehistorie?

  Norsk Dykkehistorisk Forening er en interesseorganisasjon som arbeider for at et yrke, en hobby, en del av det norske forsvaret, eller en vitenskap skal få belyst og bevart sin historie.

ANNONSE:

ANNONSE:

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Servicekampanje på VideoRay

  Hvis du bruker VideoRay til inspeksjonsarbeidet, har du nå muligheten til å få en kostnadsfri sjekk, funksjonstest og tilstandsrapport på utstyret ditt.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS