Verdensrekord: Dykket i over seks døgn

Egyptiske Saddam Al-Kilany (29) tilbrakte 145 timer og 30 minutter under vann i Dahab i Rødehavet, og satte dermed ny offisiell verdensrekord for lengste dykk i varmt vann.

Verdensrekord: Dykket i over seks døgn
Foto: Saddam Al-Kilany/Facebook

REKORDDYKKVerdensrekord: Dykket i over seks døgn

Egyptiske Saddam Al-Kilany (29) tilbrakte 145 timer og 30 minutter under vann i Dahab i Rødehavet, og satte dermed ny offisiell verdensrekord for lengste dykk i varmt vann.

  18. november 2020
Rekorddykket ble avsluttet 11. november, og Al-Kilany slo dermed tyrkiske Cem Karabays rekord på 142 timer, 47 minutter og 42 sekunder, satt på Kypros i 2016.

Al-Kilany hadde opprinnelig planlagt å være under vann i 150 timer, men dykket ble avbrutt av helseårsaker. Nå spørs det om det kommer noen utfordrere – det begynner å bli både risikabelt og tidkrevende å sette nye rekorder.

Se video om rekorddykket:

Åtte døgn i bassenget

Det er flere måter å sette rekord for det lengste dykket: Guinness World of Records lister rekorder for både saltvann, ferskvann, kaldt vann og såkalt «kontrollert miljø» – i et basseng eller en tank.

Cem Karabay innehar rekorden for det lengste dykket uansett kategori, etter at han dykket i hele 192 timer, 19 minutter og 19 sekunder i et basseng i Istanbul i oktober 2011. Dette gav den tyrkiske ekstremdykkeren tilnavnet «Aquarium Man».

Rekorddykk

Saddam Al-Kilany ble passet på av sikkerhetsdykkere og lege mens hav sov under rekorddykket. Foto: SkjermdumpKnown Unknowns/YouTube


Rekorden var på norske hender

I oktober 2016 satte Nils-Roar Selnes verdensrekord for lengste dykket i kaldt vann med 15 timer og 10 minutter i Eidkjosen i Troms. Han beholdt rekorden i halvannet år før nettopp Karabay dykket i 30 timer og 20 minutter timer utenfor Gökçeada i Tyrkia i april 2018.

Det er verdt å merke seg at den gjennomsnittlige vanntemperaturen i området er ca. 12,4ºC på denne årsiden – det var mye tøffere forhold i Eidkjosen i oktober for fire år siden:

– Temperaturen i vannet var 7 grader, og gjennomsnittsdybden Selnes oppholdt seg på var 6,9 meter. Den type påkjenning er ikke akkurat barnemat for kroppen, skrev nettavisen iTromsø.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Dykkeparadiset Nord-Sulawesi

  Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Wee Marine satser miljøvennlig

  Wee Marine starter nå produksjon av utriggere til flytebrygger med flyteelementer av resirkulert polyetylen. Dermed kan alt bryggeutstyret som selskapet leverer gjenvinnes.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS