Vraket av D/S Nordnorge er lokalisert

Visit Plura har i samarbeid med Seløy Undervannsservice og Scansub AS lokalisert den tidligere hurtigruta D/S Nordnorge på Hemnesberget. Dessverre ligger vraket på hele 280 meters dyp.

Vraket av D/S Nordnorge er lokalisert
Foto: Ole Nøstdal/Kystmuseet i Nord-Trøndelag

VRAKFUNNVraket av D/S Nordnorge er lokalisert

Visit Plura har i samarbeid med Seløy Undervannsservice og Scansub AS lokalisert den tidligere hurtigruta D/S Nordnorge på Hemnesberget. Dessverre ligger vraket på hele 280 meters dyp.

  8. januar 2021
Vraket ligger ikke langt fra land på Hemnesberget i Nordland, og ser ut til å være i ett stykke.

Historien forteller at skipet ble truffet av en torpedo og delt i to, og vraket skulle angivelig ligge på 80–90 meters dyp.

– Dessverre lå det dypere enn vi håpet. Hadde det ligget på 80–90 meter hadde det vært innenfor rekkevidde. Nå får vi heller komme tilbake med en ROV med et skikkelig kamera for å filme vraket og hva slags tilstand det er i, forteller Ina Therese Trælnes fra Visit Plura.

Scansub Surveyor

Båten Scansub Surveyor ble brukt da vraket av D/S Nordnorge ble lokalisert. Foto: Scansub AS/Facebook


Operation Wildente

Funnet er svært interessant historisk sett, og bidrar til å klare opp i historier fra krigen. Ikke minst lokalt er gleden stor over at det 80 år gamle mysteriet om hva som skjedde med D/S Nordnorge er løst.

D/S Nordnorge hadde blitt rekvirert av tyskerne i Trondheim den 7. mai, og gikk til Hemnesberget i Nordland hvor hun satte i land tyske soldater som stormet og tok tettstedet under beskytning av norske landvernstyrker og britiske soldater.

Samtidig som kampene pågikk ble Hemnesberget angrepet av tre tyske bombefly.


HMS Zulu

D/S Nordnorge ble senket av den britiske jageren HMS Zulu og den lette krysseren HMS Calcutta. Foto: Imperial War Museums/Wikipedia


Senket av britiske krigsskip

Skipet lå fortsatt til kai for å losse ammunisjon og forsyninger da de to britiske krigsskipene HMS Calcutta og HMS Zulu gikk til angrep klokken 20:15 den 10. mai 1940.

D/S Nordnorge ble beskutt og senket med to torpedoer, og ammunisjonen som var losset ble truffet og eksploderte. Seksten hus på Hemnesberget ble ødelagt under angrepet, og en nordmann omkom i kampene.

Skal filmes med ROV

– Vi er litt skuffet over at vi ikke kunne dykke på vraket, men vil takke Hemnes kommune, Marit Valla, Seløy Undervansservice, Scansub, iSURVEY og Torbjørn Skjæran for all hjelp med søket, sier Trælnes.

Visit Plura er nå i samtaler med NRK, som er interessert i å lage en større sak om senkingen og angrepet på hemnesberget i mai 1940.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Gi bort et gavekort på dykkekurs!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i! Teorien kan tas på nett, og er en perfekt gave i disse dager.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Det er vinterkaldt i sjøen og flotte dykkeforhold mange steder. Sørg for å holde deg varm og ha godt med lys – her er anbefalingene fra Fue.no.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS