Leter etter savnet dykker i Vadsø

Politiet i Finnmark melder at det det pågår leting etter en dykker som har vært savnet i nærheten av Vadsø siden i 13-tiden. Politiet opplyser i ettermiddag at de antar at dykkeren har omkommet.

Leter etter savnet dykker i Vadsø

DYKKERULYKKELeter etter savnet dykker i Vadsø

Politiet i Finnmark melder at det det pågår leting etter en dykker som har vært savnet i nærheten av Vadsø siden i 13-tiden. Politiet opplyser i ettermiddag at de antar at dykkeren har omkommet.

  16. januar 2021
– Det har vært en dykkerulykke fra båt utenfor Krampenes. En person er meldt savnet og vi leter etter vedkommende. Det er HRS som leder redningsaksjonen, meldte Politiet i Finnmark på Twitter klokken 15:22.

Se tidslinje nederst i saken.


Ifølge NRK skjedde ulykken utenfor Skallnes, som ligger fem kilometer nord for Krampenes.

– Det var to dykkere, og den ene har kommet opp. De dykket fra en mindre båt med luftflasker, men vi kan ikke svare på hva det er som forårsaket ulykken. Søket pågår fortsatt, sa redningsleder Tommy Edvardsen ved Hovedredningssentralen (HRS) Nord-Norge til Dykking i 16:30-tiden.

Sea King

Et Sea King redningshelikopter fra Banak deltar i søket etter den savnede dykkeren. Illustrasjonsfoto: Marius Kaniewski/Forsvaret


Omfattende redningsaksjon

Redningsaksjonen ledes av HRS Nord-Norge, som fikk melding om at dykkeren var savnet klokken 13:17. Det ble sendt et Sea King redningsheikopter fra luftambulansebasen på Banak og en luftambulanse fra Kirkenes.

– Det er en pågående redningsaksjon. Vi har håp om å finne den savnede dykkeren i live, sa redningsleder Tommy Edvardsen ved Hovedredningssentralen (HRS) Nord-Norge til iFinnmark.no i 15:30-tiden.

Redningsskøyta «Reidar von Koss» som til daglig er stasjonert i Båtsfjord gikk til området for å bistå, og redningsdykkere fra Vadsø og Kirkenes søker i vannet. Hurtigruta M/S Nordkapp bistår også.

Reidar von Koss

RS «Reidar von Koss» gikk til ulykkesstedet for å bistå i søket etter den savnede dykkeren. Foto: Redningsselskapet/Facebook


Søker med ROV

– Hurtigruten bistår med transport i dykkere. I tillegg er det satt inn en ROV, og det er ytterligere en ROV på plass om cirka en halvtime, fortalte redningsleder Alf Hågensen ved HRS til VG.

Det skal være gode forhold på stedet med vestlig laber bris og en minusgrad i 17-tiden. Inkludert vinden skal dette føles som minus 7 grader, ifølge Yr.no.

Vadsø brannvesen

Dykkere fra brannvesenet i Vadsø deltar i søket etter dykkeren. Illustrasjonsfoto: Vadsø Brannvesen/Facebook


Ukjent årsak til hendelsen

– Politiet opplyser til NRK at ulykken har skjedd under oppstigning, men at det ikke er mulig å si hva som er årsaken, skriver NTB.

Det var meddykkeren til den savnede som meldte fra om ulykken. Ifølge VG skal ulykken ha skjedd relativt nært land, mens NRK melder at det skjedde ca. 1.000 meter fra land.

– Den ene fikk problemer og den andre kom seg opp i båten og fikk varslet AMK. Dykkeren som er forulykket er ikke observert siden da. Siste gang kameraten så ham, var han nede på bunnen, sier Hågensen.

Tidslinje 16.01.2021:

 • 13:17
  Hovedredningssentralen Nord-Norge får melding om en savnet dykker utenfor Vadsø. Alt tilgjengelig personell sendes til stedet.
 • 15:22
  Politiet i Finnmark melder på Twitter at de leter etter en savnet dykker i Vadsø.
 • 15:30
  – Kort fortalt har det skjedd en dykkerulykke utenfor Vadsø. Politi og brann er på stedet, opplyser politiets operasjonssentral i Finnmark til Dykking.
 • 15:24
  En ROV settes inn i søket etter den savnede dykkeren, melder VG.
 • 16:30
  Redningsaksjonen er avsluttet og det er besluttet SEAO-søk etter antatt omkommet person. Letingen vil fortsette utover kvelden, melder politiet i Finnmark.
 • 18:40
  Politiet i Finnmark opplyser at mannen trolig har mistet livet. Dette bekrefter også Hovedredningssentralen.
 • 19:00
  – Søket er avsluttet for dagen, men vil tas opp igjen når det blir dagslys, opplyser operasjonsleder Tarjei Leinan Mathiesen til Dykking.
 • 20:18
  – På grunn av mørkets frembrudd er søket etter savnede avsluttet for i dag. I løpet av kvelden vil det bli planlagt søk fra i morgen tidlig. I tillegg skal det drives etterretning og avhør av vitner slik at politiet får mest mulig informasjon før søket igangsettes, skriver politiet på Twitter.
 • 17.01.2021 – 10:23
  Den savnede dykkeren er funnet omkommet på 40 meters dyp ved hjelp av et undervannskamera. Den omkomne er en mann i slutten av tenårene, skriver NRK.
 • 21:13
  Den omkomne her hentet opp av politiet og dykkere, og bringes til Vadsø av dykkerbåten «North Tug». De pårørende er varslet, og det er begjær obduksjon, melder politiet på Twitter.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Dykkeparadiset Nord-Sulawesi

  Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Wee Marine satser miljøvennlig

  Wee Marine starter nå produksjon av utriggere til flytebrygger med flyteelementer av resirkulert polyetylen. Dermed kan alt bryggeutstyret som selskapet leverer gjenvinnes.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS