– Fikk hjerteinfarkt under dykket

Opplysninger Dykking har mottatt tyder på at den estlandske dykkeinstruktøren som omkom på Hitra i går døde av medisinske årsaker. – Han har mest sannsynlig fått et hjerteinfarkt under dykket, skal legepersonell ha fortalt mannens kone.


DYKKERULYKKE– Fikk hjerteinfarkt under dykket

Opplysninger Dykking har mottatt tyder på at den estlandske dykkeinstruktøren som omkom på Hitra i går døde av medisinske årsaker. – Han har mest sannsynlig fått et hjerteinfarkt under dykket, skal legepersonell ha fortalt mannens kone.

  17. juli 2019
Dette forteller innehaver av Vågen Camping på Hitra, Jan Pettersen, til Dykking. Den forulykkede bodde sammen med sin kone på campingplassen.

Pettersen opplyser at Vågen Camping ikke tilbyr dykkekurs og ikke markedsfører seg mot dykkere. Campingplassen har heller ikke egen kompressor, dette hadde dykkeinstruktøren selv med seg. Det er ikke noe som tyder på at Vågen Camping var involvert i ulykken.

Fast gjest i Norge

– Den omkomne har vært hos oss i ca. en måned hvert år de siste 4-5 årene. Han har drevet dykkeskole i flere tiår i Tallinn i Estland, og har holdt på med dykking hele sitt liv. Han var en svært erfaren dykker, forteller Pettersen.

– Det er absolutt ikke hyggelig med slike hendelser, og det preger naturligvis også alle gjestene på plassen, sier han.Ulykken skjedde ved Vågen Camping på Hitra. Etter det Dykking erfarer hadde campingplassen ikke noe med hendelsen å gjøre, og tilbyr ikke luftfylling eller dykking til sine gjester.


Sportsdykkerkurs, ikke fridykking

I vår tidligere omtale av saken antok vi at det dreide seg om et kurs i fridykking, basert på at deltakerne ifølge avisen Hitra-Frøya var barn i alderen 9 til 12 år. Denne antakelsen viser seg å ikke stemme: Vågen Camping bekrefter overfor Dykking at det dreide seg om et kurs i sportsdykking med flasker.

Etter det Dykking kjenner til var estlenderen instruktør i organisasjonen National Dive League (NDL). Han skal ha holdt kurset i egen regi, og var ikke tilknyttet noe dykkesenter eller klubb i Norge.

Minimumsalder for å ta dykkesertifikat i Norge er 10 år, ifølge PADI og Norges Dykkeforbunds hjemmesider.Luftambulansen kom raskt til stedet, men livet til mannen i 60-årene stod ikke til å redde. Politiet mente etter ulykken at dødsårsaken trolig skyldtes medisinske årsaker.


Navnet er ennå ikke frigitt

Dykking kjenner identiteten på den omkomne, men kan av hensyn til de pårørende ikke gå ut med navnet før dette er frigitt av politiet.

– Dette er ikke avklart med de pårørende, og vi kan verken bekrefte eller avkrefte opplysningene. Vi skal ha et møte med de pårørende i morgen og en eventuell offentliggjøring vil komme i etterkant av det, sier Arild Solli hos politiet på Hitra.

Ulykken blir rutinemessig etterforsket, og det vil etter det Dykking erfarer bli gjort en obduksjon for å fastslå årsaken til at mannen druknet. Vi kommer tilbake med flere opplysninger når politiet offentliggjør navnet.

Våre tanker går til familie og venner, barna som ble vitne til ulykken og de ansatte på Vågen Camping.


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Bli en bedre dykker hos Nemo i Bergen

  Rescue Diver er kanskje det viktigste kurset på PADI-stigen, og lærer deg førstehjelp og hvordan skal håndtere en ulykke. Nå har du sjansen til å bli en tryggere dykker i Bergen.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS