Unikt vrakfunn i Europas største innsjø

Russiske dykkere har identifisert vraket av Walamon Luostari i Ladogasjøen øst for St. Petersburg. Det 30 meter lange dampskipet ble senket i et flyangrep i 1940, under den finske vinterkrigen.

Vraket av Walamon Luostari skal være i god stand. Foto: Skjermdump fra tvkultura.ru

VRAK

   

MARINARKEOLOGIUnikt vrakfunn i Europas største innsjø

Russiske dykkere har identifisert vraket av Walamon Luostari i Ladogasjøen øst for St. Petersburg. Det 30 meter lange dampskipet ble senket i et flyangrep i 1940, under den finske vinterkrigen.

  23. januar 2020
Ladogasjøen er Europas største innsjø (og russlands nest største etter Baikalsjøen) og ligger nær den finske grensen. Her fant dykkere fra dykkeklubben Divo i Oryol det 160 år gamle dampskipet, melder nettstedet tvkultura.ru.

Skipet ble bygd i Sverige i 1860 og het opprinnelig Gustaf af Klint. Fra 1889 var skipet i finsk eie, og i 1931 ble det satt i trafikk mellom Lakhdenpokhja og øya Valamo i Ladogasjøen under navnet Walamon Luostari.Walamon Luostari var et vakkert dampskip som trafikkerte den store Ladogasjøen på 30-tallet. Foto: Valamo.ru (CC BY-NC-SA)


Senket av sovjetiske fly

I 1940 ble skipet angrepet av tre bombefly under vinterkrigen, og ble satt i brann av flere treffere. Mannskapet måtte gå fra borde og etter halvannen time sank dampskipet på 12 meters dyp, skriver Divernet.

Luostari er finsk og betyr «kloster» – skipet var kalt opp etter det berømte Valamo-klosteret på øya Valamo.Et koøye på vraket at Walamon Luostari. Foto: Skjermdump fra tvkultura.ru


Trodde de hadde funnet et annet vrak

Vraket ble funnet ved en tilfeldighet under treningsdykk til en ekspedisjon til Karasjøen i 2017, men ingen kunne gi noen opplysninger om hvilket skip det var snakk om.

Lenge trodde dykkerne det var snakk om et skip som het St. Sergius, men i fjor ble det oppdaget et navneskilt på vraket som bekreftet at det var Walamon Luostari som var funnet.

ANNONSE

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


Annonsørinnhold:

 • Bli med på nakensneglesafari

  Årets nakensneglesafari på Gulen Dykkesenter er den 10. i rekken, og som vanlig er forventningene store. Vil deltakerne klare å finne flere arter enn i fjor? Ekspertene står klare til å hjelpe med identifiseringen.

ARRANGEMENTER:

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.

ANNONSE:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo

 


© 2019 Forlaget Dykking AS
facebook_page_plugin
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler. Ved å besøke siden godkjenner du våre vilkår.