Skal måle opp 20 skipsvrak på Sørlandet

Søgne Dykkerklubb har fått tillatelse til å måle opp 20 skipsvrak ved hjelp av et avansert multistråle ekkolodd som gir svært gode bilder i høy oppløsning av vrakene.

Skal måle opp 20 skipsvrak på Sørlandet
3D multistrålebilde av M/S Seattle. Foto: Søgne Dykkerklubb

VRAK

MARINARKEOLOGISkal måle opp 20 skipsvrak på Sørlandet

Søgne Dykkerklubb har fått tillatelse til å måle opp 20 skipsvrak ved hjelp av et avansert multistråle ekkolodd som gir svært gode bilder i høy oppløsning av vrakene.

  16. september 2020
Søgne Dykkerklubb investerte i vår i en Sibiu Pro ROV med DeepVision sidecan sonar, og har installert et multistråle ekkolodd for å måle opp objekter på havbunnen.

Kartsystemet og ekkoloddet er levert av Olex, og Kongsberg Maritime har hjulpet klubben med utstyr som viser dykkere og ROV i 3D-kartet i sanntid.

– Nå har vi fått god hjelp av Olex og Søgne Elektriske til å kalibrere utstyret, og nå går vi snart i gang med systematisk kartlegging av vrakene i området. Tanken er å samle info om vrak og kulturminner med multistråle, video og sonarbilder etter hvert, forteller klubbleder Karl Klungland.

Skal måle opp 20 skipsvrak

Forsvaret har strenge begrensninger på hva det er tillatt å måle opp på havbunnen, og slags oppløsning man får lov til å bruke når man scanner vrak eller områder under vann med sonar eller multistråle ekkolodd. Det er ikke tillatt å måle sjøbunn med høyere oppløsning enn ett målepunkt hver 50 meter.

– Multistråle ekkoloddet måler ca. 2000 punkter i sekundet med lengdegrad, breddegrad og dybde med feilmargin på bare noen få centimeter. Hvis vi kjører over flere ganger kan vi få svært god oppløsning, forteller Steinar Monsen til Dykking.


Søgne Dykkerklubb har søkt – og fått – tillatelse til å måle opp og publisere data fra rundt 20 skipsvrak. Intensjonen er at kulturminnene skal gjøres tilgjengelig for Maritimt Museum og på Kulturminnesok.no.

Avansert miljøarbeid

Klubben har også laget 3 kvadratkilometer kart med ca. 100 millioner målepunkter for Green-Bay AS i forbindelse med prosjektet om rydding av spøkelsesredskaper og søppel i Raet nasjonalpark. Her skal målingene brukes for å utvikle metoder for å finne og fjerne spøkelsesredskaper.

– Vi vil snart søke om tillatelse til å kartlegge alle registrerte kulturminner i distriktet og en del områder vi skal tømme for spøkelsesredskaper, sier Klungland.

Utstyret er også tiltenkt en rolle i søk etter savnede personer og båter i nært samarbeid med Røde kors. For ryddeaksjoner i havner og liknende kan det være aktuelt å lage «før og etter-bilder» for å lette ryddingen.
Les også disse sakene:

Les også disse sakene:

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Legg dykketuren til Flåm og D/S Begonia

  Et nydelig vinterdykk på vraket av D/S Begonia kombinert med unike smaksopplevelser på Ægir Bryggeri i Flåm kan bli virkelighet når Flåmsbrygga Hotell tilbyr turer til vraket. Perfekt for dykkeklubber!

ANNONSE:

ANNONSE:

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS