6 tips for å redusere luftforbruket

Synes du luftforbruket er for høyt? Må du ofte avslutte dykket før buddyen er tom, eller før du egentlig har lyst? Fortvil ikke – her får du noen tips som gjør at du bruker mindre luft.

6 tips for å redusere luftforbruket

UTSTYRSTIPS6 tips for å redusere luftforbruket

Synes du luftforbruket er for høyt? Må du ofte avslutte dykket før buddyen er tom, eller før du egentlig har lyst? Fortvil ikke – her får du noen tips som gjør at du bruker mindre luft.

  18. oktober 2020
Det kan være irriterende å alltid være den som først må signalisere at flasken snart er tom, selv om det ikke er noen konkurranse om å være lengst mulig nede. Safety first!

Du kan selvfølgelig dykke med en større flaske, men hvis du allerede har riktig størrelse er ikke dette noen god løsning. Du må heller ikke «sparepuste» – da ender du bare opp med hodepine etter dykket.

1. Dykk mer

Jo mer erfaring du får, desto mindre luft vil du bruke. Det har mest med å finne den gode følelsen å gjøre, og den kommer etter hvert som du får mer erfaring og bruker mindre tid og oppmerksomhet på utstyret. Det tar litt tid, men når du er komfortabel under vann bruker du også mindre luft.

2. Dykk litt grunnere

Det fleste vet at jo dypere man dykker, jo mer luft bruker man. Men vet du hvor stor forskjellen er? På 20 meters dyp bruker man tre ganger så mye luft som man gjør på overflaten! Hvis du legger deg et par meter grunnere enn buddyen kan du utlikne forskjellen, og du slipper å stresse.

3. Svøm rolig

Ta det med ro under vann, og ikke stress. Det er ikke noen svømmekonkurranse! Jo roligere du tar det, jo mindre luft bruker du. Det blir som forskjellen på å gå og løpe – ikke bli andpusten under vann. Når du beveger deg sakte vil du også oppdage at du ser mye mer spennende på dykkene dine.

4. Vær riktig avveid

Ikke ta for mye bly! Hvis du er for tung må du fylle mer luft i vesten eller drakten for å kompensere. Det koster litt luft i seg selv, og det økte volumet gjør at du får større motstand og må bruke mer krefter for å komme deg fremover. Det er også vanskeligere å holde seg nøytral, og dette fører til unødvendig tømming og fylling.

5. Vær strømlinjeformet

Jo mindre «dingeldangel» du har hengende på vesten, jo lettere glir du gjennom vannet. Mindre mostand betyr at du bruker mindre krefter – og dermed bruker du mindre luft. Hvis du har manometer og kompass i et konsoll bør du klipse det fast på vesten. Lær deg å ligge vannrett i stedet for å «sykle» fremover i stående stilling.

6. Lekkasjer koster luft

Sørg for at utstyret er i orden og får nødvendig service og vedlikehold. En lekk O-ring virker kanskje ikke så ille, men det er både en sikkerhetsrisiko og bortkastet luft. Det samme gjelder for en lekk maske: Hvis du stadig må tømme masken kaster du bort luft – kjøp deg heller en maske som passer.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Siste sjanse i dag – spar opptil 50%!

  Også denne uken er det mye å spare hos One Ocean Dive Resort i Kristiansand: Nå får du 7.000 kroner i avslag på en neopren tørrdrakt og 2.000 på en Aqua Lung jakkevest!

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Rediger bildene dine som en proff

  Tobias Friedrich er uten tvil en av de beste undervannsfotografene i verden. Ved hjelp av hans forhåndsinnstillinger for Lightroom blir bildene dine bedre på få minutter.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS