FORSKNING

   

MARINBIOLOGIØnsker seg bilder og prøver av krystallmanet

Et forskningsteam som jobber med krystallmaneten Aequorea håper dykkere og undervannsfotografer kan hjelpe dem med arbeidet. Har du sett den i vinter? Da vil de gjerne høre fra deg!

Ønsker seg bilder og prøver av krystallmanet

Et forskningsteam som jobber med krystallmaneten Aequorea håper dykkere og undervannsfotografer kan hjelpe dem med arbeidet. Har du sett den i vinter? Da vil de gjerne høre fra deg!

  21. januar 2020
En av forskerne i teamet er Halldis Ringvold i Sea Snack Norway, og hun forteller at de både ønsker seg bilder og vevsprøver av småmaneten Aequorea vitrina, slik at de kan gjøre DNA-analyser.

Arten de er på utkikk etter har en svært lik slektning, Aequorea forskalea. De to artene kan skilles på at A. forskalea (A) har én tentakkel for hver radiære ribbe, mens A. vitrina (B) har mange.

Slik ser du forskjell på de to artene:– Vi mener å ha i alle fall to ulike arter Aequorea i våre farvann, ut fra det vi har sett på bilder. De er vanskelige å skille, så det gjelder å se nøye på antall tentakler i forhold til radialkanaler eller ribber. Det er den med mange tentakler vi er ute etter, forteller Ringvold.

Krystallmaneten finnes i alle verdenshav, også i Nordøst-Atlanteren. Den blir opptil 17-18 cm i diameter og lever blant annet av glassmaneter og små krepsdyr.

Slik går du frem for å hjelpe forskerne:

 1. Ta bilde av den slik at hele individet vises
 2. Legg enten hele individet i fryseren, eller skjær ut en liten bit av kanten og legg dette i en ren pose i fryseren
 3. Ta kontakt via et innlegg på Facebook eller på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Dykkere kan bidra på en unik måte

Halldis Ringvold har tidligere fått god hjelp av dykkere i forbindelse med mysteriet om de digre geléballene, som har vist seg å være eggmassen fra blekkspruten Illex coindetii, sørlig kortfinnet blekksprut.

Hun har også fått god repons på Facebook-gruppen Blekksprutobservasjoner i Norge, og nå håper Ringvold at så mange som mulig tar kontakt angående krystallmaneten – aller helst med vevsprøver.

– Grasrotforskning, når man spør «menigmann» om hjelp til innsamling av prøver, er en fantastisk måte å få tak i relativt sjeldent materiale på, avslutter Ringvold, som samtidig ønsker å takke alle som har bidratt med prøver.


ANNONSE

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Bli med på nakensneglesafari

  Årets nakensneglesafari på Gulen Dykkesenter er den 10. i rekken, og som vanlig er forventningene store. Vil deltakerne klare å finne flere arter enn i fjor? Ekspertene står klare til å hjelpe med identifiseringen.

ARRANGEMENTER:

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.

ANNONSE:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo

 


© 2019 Forlaget Dykking AS
facebook_page_plugin
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler. Ved å besøke siden godkjenner du våre vilkår.