Endelig er mysteriet om geléballene løst!

Takket være god hjelp fra dykkere har nå forskerne funnet ut hva de mystiske geléballene som har vært observert flere steder langs kysten er for noe.

Foto: Erling Svensen

NYHETER

   

MARINBIOLOGIEndelig er mysteriet om geléballene løst!

Takket være god hjelp fra dykkere har nå forskerne funnet ut hva de mystiske geléballene som har vært observert flere steder langs kysten er for noe.

  17. september 2019
I løpet av de to siste årene har det vært gjort omtrent 80 observasjoner av de merkelige geléballene. De første observasjonene ble gjort for ca. 30 år siden, men ingen har greid å finne ut hva det er for noe – før nå.

Ved hjelp av DNA-prøver har forskerne nå slått fast at geléballene er eggmassen til sørlig kortfinnet blekksprut, Illex coindetii.

– Det er første gang dette er dokumentert in situ, sier Halldis Ringvold ved Sea Snack Norway, som har jobbet med Geléballprosjektet de siste årene.

Denne blekksprutarten forekommer bare sjelden i våre farvann, og forskerne ønsker seg flere vevsprøver for å sammenlikne med funnene som er gjort i Middelhavet.

Forskerne har jobbet for å løse mysteriet i over to år, og takket være god innsats fra sportsdykkere har man nå kommet frem til en løsning.Sørlig kortfinnet blekksprut er en sjelden art i norske farvann, i hvert fall i voksen alder. Illustrasjon: Wikipedia


Tiarmet blekksprut

Illex coindetii er en tiarmet blekksprut i familien Ommastrephidae, som lever på begge sider av Atlanterhavet. Det drives kommersielt fiske i Spania og Portugal. Hunnene blir noe større enn hannene, inntil 37 og 32 cm i mantellengde.

Arten ble beskrevet av franskmannen Jean-Baptiste Verany i 1839, og det tok altså 180 år før eggmassen i naturen ble bekreftet funnet.Et preservert eksemplar av blekkspruten. Foto: Wikipedia


Dykkerne har bidratt til å løse mysteriet

Det er takket være sportsdykkere at gåten nå lar seg løse. Bladet Dykking har flere ganger omtalt saken og oppfordret dykkere til å ta vevsprøver av geléballene.

I slutten av juli fant Peter G. Olejar og Martin Hansen en geléball på 43 meters dyp utenfor Ålesund, og fikk tatt en prøve som etter undersøkelse hos Møreforsking viste seg å inneholde ca. 20 nylagte egg.

Anita og Geir Eliassen fra Arendal Undervannsklubb fant ikke bare én, men to geléballer i løpet av en uke i begynnelsen av august. De filmet og fotograferte fenomenet, og fikk levert inn to prøver.

Den første var frosset, mens den andre ble levert fersk til Havforskningsinstituttets forskningsstasjon i Flødevigen.

Et par uker senere fant også Karl Klungland fra Søgne Dykkerklubb en geléball på 10 meters dyp i Søgne og sendte inn en prøve.Det er til nå gjort ca. 80 observasjoner av geléballene, og det har blitt gjort 19 funn langs norskekysten hittil i år.


Se video av geléballen i Arendal:Video: Geir Eliassen/Vimeo


Nå skal resultatene publiseres

Den videre gangen i Geléballprosjektet er nå at resultatene skal publiseres i et vitenskapelig tidsskrift, slik det også ble gjort med de første observasjonene i norske farvann.

– Vi ønsker oss fortsatt flere vevsprøver. Da kan vi finne ut om geléballene fra ulike områder er laget av samme art, og kanskje vi kan studere levende individer i ulike stadier. Om mulig håper vi også på prøver fra Middelhavet, sier Halldis Ringvold.

Årets sesong har vært en bonanza og det har kommet inn observasjoner av hele 19 geléballer. Forskerne planlegger nå å opprette en Facebook-side hvor man kan legge inn ytterligere observasjoner.


Det er bare å holde øynene åpne når du er ute og dykker – og ser du en geléball er det stor sjanse for at det er Illex coindetii du har funnet.


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS