I dag er det Bouillabaisse-dagen
Den franske spesialiteten bouillabaisse er enklere å lage enn å uttale – det er rett og slett en suppe der man bruker det man har i fangstnettet! Vi feirer dagen med en god oppskrift.

Foto: NwongPR (CC BY-ND 2.0)
I dag er det Bouillabaisse-dagen
Den franske spesialiteten bouillabaisse er enklere å lage enn å uttale – det er rett og slett en suppe der man bruker det man har i fangstnettet! Vi feirer dagen med en god oppskrift.
14. desember 2024
Bouillabaisse kan lages med en rekke forskjellige råvarer fra havet – og man kan gjerne bruke fiskeslag man ikke spiser til vanlig!
Feir bouillabaisse-dagen med et potpurri av smaker:
Video: Le Creuset/YouTube
Når du skal lage bouillabaisse kan du bruke mange forskjellige ingredienser, og det kan være et spennende alternativ på lørdagskvelden før den tradisjonelle julematen gjør sitt inntog i heimen.
Du kan bruke blåskjell, kamskjell, krabbeklør, strandkrabbe og kreps, for ikke å glemme fiskehoder, -haler og -finner.
Har du har fanget juletorsken kan du trygt la skroget ligge og bruke det du vanligvis kaster!
I korte trekk koker du kraft på krabbeklør og fiskehoder, før du tilsetter løk, persille, hvitløk, fennikel, tomater, kryddergrønt, hvitvin og appelsinskall.

Dumpsterdiving i Indre Oslofjord
Bouillabaisse kan lett lages i store porsjoner, og egner seg perfekt dersom du vil invitere familie eller venner på en førjulsmiddag.
Navnet er satt sammen av de to ordene bolhir (å koke) og abaissar (å redusere eller simre). Det hele tar ikke mer enn ca. 45 minutter å tilberede.
Retten kommer fra Marseille i Frankrike, hvor den tradisjonelt ble laget med ulker som fiskerne ikke fikk solgt til restauranter eller på markedet.
Den deilige fiskegryten serveres sammen med brød, aioli og noe godt å drikke. Bon appétit!