Derfor må flaskene trykktestes
I henhold til forskriften om kontroll, merking og fylling av trykkluftflasker skal dykkeflasker trykktestes annet hvert år – eller tre år fra de er nye. Husk å levere dem i tide, ellers får du ikke fylt luft.
Derfor må flaskene trykktestes
Disse flaskene kan ikke fylles eller trykkprøves i Norge. Ser du hvorfor?
SERVICE

Derfor må flaskene trykktestes
I henhold til forskriften om kontroll, merking og fylling av trykkluftflasker skal dykkeflasker trykktestes annet hvert år – eller tre år fra de er nye. Husk å levere dem i tide, ellers får du ikke fylt luft.
  Av Dykking.no
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
De fleste dykkesentre hjelper deg mer enn gjerne med å trykkteste av flaskene dine, enten de har eget utstyr til å gjøre det eller har avtale med et servicesenter.

– Det er viktig for sikkerheten og luftkvaliteten at flaskene inspiseres og testes regelmessig. De går ikke i luften om de ikke er testet, den virkelige fienden er vann og fuktighet, forteller Michael Hansson.

Han er teknisk sjef hos Gass og Pusteservice, som blant annet holder kurs i trykkprøving. Han minner om at seriøse dykkesentre ikke vil fylle flasker som har gått over datoen for trykktesting.

Inspeksjon

Når du leverer dykkeflaskene til testing får de først en visuell inspeksjon. Det er her de fleste flaskene blir underkjent.


Stempelet på flaskehalsen viser når flasken var trykkprøvd sist. Dette viser årstall og måned, slik at du kan lett regne deg frem til når det er på tide å ta den med til ditt lokale dykkesenter.

Dykkeflasker skal trykktestes hvert andre år, eller tre år fra produksjonsdato. Når du kjøper en ny flaske lønner det seg derfor å sjekke stemplingen – kanskje har den stått i butikken en stund.

LES OGSÅ
Lakkerte flasker kan bli underkjent


Er det kort tid til trykkprøving kan du kanskje forhandle frem en liten rabatt, enten på flasken eller på neste trykkprøving.

Flasker som ikke brukes under vann behøver bare å trykkprøves hvert femte år. Dette gjelder for eksempel røykdykkerflasker, flasker som brukes til paintball og andre typer bærbare trykkluftflasker.

Dykkeflaske

Tar du godt vare på dykkeflaskene dine kan du bruke dem i mange år. Skylling og regelmessig inspeksjon og trykkprøving hører med.


Det viktigste for å holde dykkeflaskene i god stand er mengden fuktighet som følger med når du fyller gass.

Dersom du får vite at det er vann i flasken når du har den på trykkprøving bør du snakke med de du fyller hos – kanskje de må skifte filter på kompressoren oftere, eller investere i en fuktighetssensor.



– Man bør unngå å puste flaskene helt tomme. Det gir deg nødvendig sikkerhetsmargin på dykket, og er det noen bar igjen på flasken vil trykket hindre at det kan komme inn vann, sier Michael Hansson.

Han forteller at de fleste flaskene som blir kondemnert ikke feiler i selve trykktesten, men under den visuelle inspeksjonen i forkant. Er det for mye rust kan flasken ikke reddes, og du må kjøpe en ny.

Rusten dykkeflaske

Hvis flaskene dine ser slik ut på innsiden kan de bli kondemnert. Regelmessig kontroll kan forhindre dette.


Mange irriterer seg over at man i Norge må trykkprøve flaskene annet hvert år, mens EU-praksisen er hvert femte år. Der kreves det til gjengjeld en visuell inspeksjon hver 30. måned dersom flasken brukes i vann, så prisforskjellen er i praksis liten.

Forskjellen skyldes at Arbeidstilsynet i Norge har et strengere regleverk enn i EU, og dette overstyrer EU-reglene.

LES OGSÅ
Dropp håndspriten når du fyller


Flaskene må også være godkjent i Europa, og skal ha CE-merking. Amerikanske flasker som bare har DOT-merking (som øverst i saken) er det ikke lov å fylle eller trykkprøve i Norge.

– Kontroll av flasker og kraner skal utføres av virksomhet som er godkjent som kontrollør av Direktoratet for arbeidstilsynet. Dette er nedfelt i forskriften om kontroll, merking og fylling av trykkluftflasker til dykking og åndedrettsvern, sier Hansson.

Derfor må ventilene på service


Dette betyr at man ikke kan få hjelpe av en god kompis som gjør dette i garasjen, med mindre vedkommende har et firma som er godkjent av Arbeidstilsynet.

Hvis ikke trykkprøvingen utføres i henhold til regelverket kan det medføre fare både for den som utfører arbeidet og for den som skal fylle eller bruke flasken senere.






ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet – et must for dykkere

    Boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Har du den ikke i bokhyllen er det bare å sette den på ønskelisten – det er jo snart jul!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Når det blir vinterkaldt i sjøen er det ekstra viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS