Asiatisk penselkrabbe funnet i Norge
En ny, fremmed art er i ferd med å invadere Norge. Den asiatiske penselkrabben, som er registrert både i Sverige og Danmark, har nå kommet til våre kyster og ble funnet på Tjøme i forrige uke.
Asiatisk penselkrabbe funnet i Norge
Foto: Stig Ivar Larsen (etter avtale)
FREMMEDE ARTER

Asiatisk penselkrabbe funnet i Norge
En ny, fremmed art er i ferd med å invadere Norge. Den asiatiske penselkrabben, som er registrert både i Sverige og Danmark, har nå kommet til våre kyster og ble funnet på Tjøme i forrige uke.
  21. juli 2020
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Stig Ivar Larsen, som for anledningen har endret navn til «Stig Krabbe Larsen» på Facebook, er en ivrig sportsfisker. Han har også dykket i flere år, men nå er det bare fridykking som gjelder.

– Jeg var på båttur på Tjøme og plukket stillehavsøsters, som jeg knuste og kastet. Da fikk jeg først øye på en vanlig strandkrabbe, og så oppdaget jeg en annen krabbe som var helt annerledes, sier Larsen til Dykking.

Penselkrabbe

Penselkrabbe


Ifølge Artsdatabanken skal det være liten sjanse for at penselkrabben vil utkonkurrere vår vanlige strandkrabbe. Foto: Stig Ivar Larsen


Stig larsen forteller til at han har en spesiell interesse for livet i havet, og at han derfor med en gang skjønte at han hadde funnet noe sjeldent. Det viste seg å være Norges første penselkrabbe.

Hører hjemme i Stillehavet


Arten heter Hemigrapsus takanoi på latin, og kalles for penselkrabbe på norsk. Den kjennetegnes på at det inntil 4 cm brede skallet er nesten firkantet, og har tre pigger på hver side.

LES OGSÅ
Flere fremmede arter truer Oslofjorden


Øynene sitter langt fra hverandre, og fargen er brunlig grønn med stripete ben. Hannene har karakteristiske håransamlinger i klosaksen.

– Penselkrabben hører egentlig hjemme i Stillehavet, og er registrert som en dørstokkart med høy risiko for invasjon, skriver Havforskningsinstituttet.

Over 40 fremmede marine arter


Arten ble først dokumentert i vår del av verden i Kielfjorden i Tyskland i 2014, og to år senere utenfor Gøteborg. I 2018 dukket den opp i Danmark – og nå har den altså spredd seg til Norge.

Skal være liten risiko


Ifølge Artsdatabanken har penselkrabben liten økologisk effekt. Den blir ikke så stor som den naturlig forekommende strandkrabben Carcinus maenas, men kan forårsake betydelige konkurranse for unge eksemplarer av denne.

LES OGSÅ
Denne kan snart komme til Norge


Forskning tyder imidlertid på at konkurranseforholdet vil forskyves i penselkrabbens favør, men det ansees likevel å være liten risiko for at vår hjemlige strandkrabbe skal bli fullstendig fortrengt.

– Vi har ventet på at denne arten, og den nærstående asiatiske strandkrabben Hemigrapsus sanguineus, skal etablere seg i Norge. Begge er funnet langs den svenske vestkysten, sier forsker Vivian Husa ved Havforskningsinstituttet.

Asiatisk strandkrabbe

Asiatisk strandkrabbe, Hemigrapsus sanguineus. Foto: Wikipedia


Farlige invaderende arter


I Sverige har man funnet rundt 30 eksemplarer av de to fremmede artene, flere av dem med utrogn. Funnene er gjort utenfor Gøteborg og ved Hönö i Bohuslän.

Den asiatiske strandkrabben Hemigrapsus sanguineus finnes i store mengder på østersbankene i Vadehavet og i Limfjorden i Danmark.

LES OGSÅ
Fant invaderende japansk sjøpung


Asiatisk strandkrabbe finnes også på USAs nordøstkyst, i Frankrike, Belgia, Nederland og Tyskland. Noen steder er den funnet i en tetthet på hele hundre krabber per kvadratmeter, skrev Kystmagasinet i 2017.

Krabben kan leve både i saltvann og brakkvann, og blir ansett som en pest. I Nord-Amerika har den mange steder fortrengt den lokale strandkrabben, som er samme art som vår norske strandkrabbe.

Ullhåndskrabbe

Kinesisk ullhåndskrabbe, Eriocheir sinensis. Foto: Zoo Köln/Wikipedia


Flere krepsdyrtrusler


Det er ikke bare penselkrabben som truer norske krepsdyr. Flere funn av amerikansk hummer de siste årene bekymrer forskerne. Det samme gjør spøkelseskrepsen Caprella mutica.

Den kinesiske ullhåndskrabben, som er kjent for å grave seg inn i elvebredder og kan gjøre stor skade, er funnet to ganger i Norge – ved Svelvik i Drammensfjorden og i Mandal, der den ble observert av dykkere i 2016.



Flere av de invaderende krepsdyrene har antakeligvis spredd seg med ballastvann eller blant påvekst på skip eller installasjoner.

Forskerne mener at årsaken til at varmekjære arter klarer å etablere seg sannsynligvis er de stigende havtemperaturene.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet – et must for dykkere

    Boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Har du den ikke i bokhyllen er det bare å sette den på ønskelisten – det er jo snart jul!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Når det blir vinterkaldt i sjøen er det ekstra viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS