Hvalhaien er en vennlig kjempe
Få ting står høyere på ønskelisten blant dykkere enn å få oppleve hvalhai. Her kan du lære mer om verdens største fisk, som er både vakker og fascinerende.
Hvalhaien er en vennlig kjempe
Foto: Christian Skauge
HVALHAI

Hvalhaien er en vennlig kjempe
Få ting står høyere på ønskelisten blant dykkere enn å få oppleve hvalhai. Her kan du lære mer om verdens største fisk, som er både vakker og fascinerende.
  Av Dykking.no
– Hvalhaien er virkelig en koloss av en fisk med sine opptil 18 meter. Den største av alle haier, men dessverre også et svømmende bevis på at mange av de store dyrene i havet er i ferd med å forsvinne, sier marinbiolog Fredrik Myhre.

Han driver organisasjonen Hjelp Havets Haier og er leder for havteamet i WWF Norge.

LES OGSÅ
Sett brugde? Ring haitelefonen!


Den fredelige kjempen lyder det latinske navnet Rhincodon typus, og er utbredt langs kysten av de varmere strøk i Atlanterhavet, Stillehavet og Det indiske hav.

– Hvalhaien er utrydningstruet og trenger bedre beskyttelse der den finnes hvis frem­tidens generasjoner også skal kunne nyte synet av disse fantastiske skapningene, sier Myhre.





10 fakta om hvalhai:


Verdens største


Hvalhaien er verdens største fisk, og kan bli opptil 18 meter lang og veie 30 tonn. Det finnes ubekreftede rapporter om hvalhai på hele 21 meter. På grunn av størrelsen trodde man i gamle dager at hvalhaien var en hval.

LES OGSÅ
Megamouth: Haien med den digre kjeften


Unikt mønster


Hvalhaien har hvite tegninger på den grå huden, som kan bli opptil 10 centimeter tykk. Hvalhaien har den tykkeste huden av alle dyr.

Stripene og prikkene er like unike som et fingeravtrykk, og forskere bruker avansert programvare og kunstig intelligens for å identifisere enkeltindivider basert på bilder.

Hvalhai

Hvalhaien lever av plankton og småfisk som den filtrerer fra overflatevannet. Munnen er diger, men hvalhaien er likevel helt ufarlig for mennesker. Foto: Matthew T. Rader/Unsplash.com


Blir svært gammel


Forskerne er ikke sikre på hvor gammel hval­haien kan bli, men det antydes at de kan leve i 100 til 150 år. Den har langsom reproduksjon og blir ikke kjønnsmoden før den er ca. 30 år gammel.

LES OGSÅ
Full haikrise i Middelhavet


Føder levende unger


Hvalhaibabyene er bare en halvmeter lange når de blir født. Disse er svært sjeldne og er bare observert noen få ganger – faktisk vet man ikke helt hvor hvalhaien føder ungene sine.

Området fra Sri Lanka til Djibouti i det Indiske Hav er en av de heteste kandidatene.





Ikke bare plankton


Hvalhaien lever av plankton, småfisk og blekksprut som den finner i overflaten. Det er derfor sjelden å se hvalhai når det er god sikt. Hvalhaien kan filtrere opptil 6.000 liter vann i timen.

3.000 små tenner


Hvalhaien har munnen helt foran på hodet, i motsetning til de fleste andre haier hvor den sitter på undersiden av hodet. I munnen har den rundt 3.000 ørsmå, ufarlige tenner.

Det latinske navnet Rhincodon kommer fra gresk «rhyngchos» som betyr snute og «odus» som betyr tenner.

Hvalhai

Georgia Aquarium i Atlanta og Okinawa Churaumi Aquarium er de eneste akvariene i verden som har hvalhai. Dette er kontroversielt, men begge steder er de del av forskningsprosjekter for å lære mer om hvalhaien. Foto: Zac Wolf/Wikipedia (CC BY-SA 2.5)


Langsom svømmer


Hvalhaien svømmer vanligvis sakte, og holder normalt en fart enn 6–7 km/t eller ca. 2,5 knop. Det er likevel vanskelig å holde følge med dem under vann.

Noen av de beste stedene for å se hvalhai er Thailandgolfen, Belize, Oslob på Filippinene, Mozambik, Tanazania, St. Helena, Djibouti, Galapagos og Ningaloo Reef i Australia.



Enorme avstander


Hvalhai finnes i alle tempererte hav med unntak av Middelhavet, hvor den bare opptrer som en sporadisk gjest. Den migrerer tusenvis av kilometer hvert år på leting etter mat.

Forskere har dokumentert at bestandene i det Indiske Hav og Atlanterhavet er genetisk forskjellige. Likevel regnes de forsatt som en og samme art.





Helt ufarlig


Til tross for størrelsen er hvalhaien helt harm­løs og ufarlig for mennesker. De kalles ofte for «fredelige kjemper» etter det engelsk uttrykket «gentle giants».

Likevel skal man nærme seg dem med forsiktighet, og ikke ta på dem. Er man i vannet må man også passe seg for halefinnen, som kan gi deg et skikkelig rapp.

LES OGSÅ
Møt hvithaiene på Guadalupe


Trues av båttrafikk


Hvalhaien er fredet eller beskyttet i de fleste land i verden. Den største trusselen er ulovlig fiske på grunn av haifinnene, oljen fra leveren, huden og kjøttet.

Tusenvis av hvalhai drepes eller skades på grunn av internasjonal båttrafikk, spesielt der denne krysser hvalhaiens migrasjonsruter.



Hvalhai filmet ved Chumphon Pinnacle ved Koh Tao i Thailand. Video: Elisabeth Lauwerys/YouTube


Den internasjonale hvalhaidagen markeres 30. august hvert år, for å sette fokus på den vakre og fascinerende skapningen som er verdens største fisk.

Vi oppfordrer alle til å lære mer om hvalhaien og dens interessante og merkelige livsførsel.

Du kan også planlegge en dykkereise til et av stedene i verden hvor du kan se hvalhai. Vi nevnte noen steder lenger opp i artikkelen, så det er bare å sjekke flybilletter!

Kilder: WWF, Wikipedia, YouTube.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Dykkereise: Passport to Paradise

    Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS