Nå er krabbene på sitt beste
Mørke kvelder betyr gjerne at det er lett å finne krabbe. De er på sitt beste utover på høsten, og dykkere og fridykkere kan heldigvis plukke så mye de vil.
Nå er krabbene på sitt beste
Nå er krabbene på sitt beste fremover, så kom deg i vannet og hent litt luksusmat!
MATAUKE

Nå er krabbene på sitt beste
Mørke kvelder betyr gjerne at det er lett å finne krabbe. De er på sitt beste utover på høsten, og dykkere og fridykkere kan heldigvis plukke så mye de vil.
  7. september 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Mange dykkere og fridykkere elsker krabber, og vi har funnet frem litt nyttig informasjon om hvordan du skal koke og rense krabbene.

Det er bare å ta for seg av denne delikatessen – slik denne fridykkeren gjør:





På sitt beste sent på høsten


Kvaliteten på krabbene kan variere. Når de har tæret på opplagsnæringen gjennom vinteren er de relativt tomme og ubrukelige som mat.

– Det samme gjelder krabber som nylig har skiftet skall, skriver Smak av Kysten.

Sesongkalender

Krabbene er på sitt beste i september og oktober, følge nettsiden Sesongkalender.no. Illustrasjon: Stein Mortensen


Utover sommeren er krabbene aktive, finner mer føde og bygger opp igjen energilagrene, og de har vanligvis høy kvalitet på sensommeren og utover høsten.

Der det er for mye krabbe kan tilgangen på føde bli for dårlig, slik at de ikke er fulle.

LES OGSÅ
Anbefaler økt minstemål på krabber


Uansett om du har fanget krabbe selv eller kjøpt dem i fiskedisken er det om å gjøre å få ut mest mulig av det deilige krabbekjøttet når du renser dem.

Du må også huske på å fjerne paven, som er magesekken til krabben. Den er ikke akutt giftig, men ikke spesielt god å spise.

– Ikke riv klørne av krabbene


Men før du kommer så langt må krabbene kokes, og her er det delte meninger om hva som er den beste måten å gjøre det på.

Tradisjonelt ble krabber kokt ved å slippe dem i kokende vann, men Mattilsynet mener at dette kan være dyreplageri.

LES OGSÅ
Slik bedøver du krabbene


De anbefaler at man bedøver eller avliver krabbene før koking. I industrien bedøves krabbene noen minutter i isvann, men dette er lite praktisk hjemme.

Mattilsynet oppfordrer til å avlive krabben med en skarp kniv og kløyve hodet fra munnpartiet midt mellom øynene og ca. 2 cm bakover.

Taskekrabbe

Etter et oppkok skal krabbene koke i 20–25 minutter. La dem ligge på ryggen og avkjøle seg, da bevarer du mest mulig væske inni skallet.


Slik renser du krabber


På nettstedet www.krabbe.no finner du gode tips og råd, flere spennende oppskrifter og nyttige fakta om taskekrabben.

Krabben har skjelettet utenpå kroppen, og innenfor skallet skjuler det seg en kulinarisk godbit. Det saftige kjøttet smaker kjempegodt, og det er om å gjøre å få ut mest mulig av det.





Hvis du fisker krabbe med teiner, så husk at de skal ha fluktåpning og råtnetråd, og de skal merkes med navn og telefonnummer.

Det er viktig å sørge for at teinene har skikkelig tau og blåse, og at man unngår å plassere dem der det er mye båttrafikk.



Mister du teiner kan de bli stående og fiske i årevis, såkalt spøkelsesfiske. Krabber som går i teina vil sulte ihjel, og i sin tur tiltrekke seg nye krabber.

Du kan melde fra om tapt og funnet fiskeutstyr i Fiskeridirektoratets app «Fritidsfiske».



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Vil du bli yrkesdykkar?

    Dykkerutdanninga ved Høgskulen på Vestlandet er ei fagskuleutdanning som gir deg dei fleste sertifikata du treng som yrkesdykkar. Les meir og søk på kurset som startar neste haust.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Rusten? Se gratis webinar nå

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Her kan du se et gratis oppfriskningskurs på nett – laget for deg som dykker med flasker på ryggen!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS