400.000 hummer bøter med livet
Klappjakten på havets kardinal er i full gang. I hummersesongen fiskes det rundt 400.000 hummer, og det mistes tusenvis av teiner. Det reelle antallet hummer som stryker med er derfor flere ganger høyere.
400.000 hummer bøter med livet
Foto: Christian Skauge
HUMMER

400.000 hummer bøter med livet
Klappjakten på havets kardinal er i full gang. I hummersesongen fiskes det rundt 400.000 hummer, og det mistes tusenvis av teiner. Det reelle antallet hummer som stryker med er derfor flere ganger høyere.
  10. november 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Tall fra Havforskningsinstituttet viser at over 14.000 teiner forsvinner hvert år under hummer­fisket, mens ResqUnit anslår antallet til å være 30.000 teiner årlig.

Fiskeridirektoratet anslår at omtrent 27.000 teiner mistes eller forlates årlig, inkludert utenom hummersesongen.

STATISTIKK
Tusenvis av nye spøkelsesteiner


Ifølge Fiskeridirektoratet er det 35.000 påmelste til årets hummer­fiske, litt flere enn i fjor. Når moroa er over ligger tusenvis av teiner igjen på havbunnen.

Hummer, krabber, kreps og fisk som går i teinene vil etter hvert dø av matmangel. Dermed blir de til agn som tiltrekker seg nye hummer og andre sjødyr – og spøkelsesteinens dødelig syklus starter på nytt.





Et enormt miljøproblem


Det verste er at dyrene bøter med livet til ingen nytte. Spøkelseteiner skader miljøet og bidrar til å redusere bestanden av hummer, også utenfor sesongen når hummeren er fredet.

Det ligger titusenvis av spøkelsesteiner langs kysten, og mørketallene er store – ingen vet nøyaktig hvor mye hummer, krabbe og fisk som dør i disse teinene.

LES OGSÅ
Bare påmeldte kan delta i hummerfisket


De som fisker hummer må sørge for at teinene ikke går tapt. Det betyr at tau og blåser også må være av av skikkelig kvalitet, og teinene må ikke plasseres der det er mye båttrafikk.

Det er også svært viktig at teinene er korrekt utstyrt med fluktåpninger med råtnetråd. Hummerfiskerne må også vise måtehold – målet kan ikke være å fylle fryseren.

Hummer

Hummer med rogn er totalfredet hele året, og skal umiddelbart settes ut igjen dersom den har gått i en teine eller annen redskap.


Dette er reglene for hummerfiske:


  • Alle som skal fiske hummer må registrere seg før fisket starter. Dette gjelder både fritidsfiskere og yrkesfiskere.
  • Hummer kan bare fiskes med hummerteiner. Får du hummer med annen redskap må du sette den tilbake i sjøen. Dykkere har ikke lov til å ta hummer.
  • Det skal være minst to fluktåpninger i teina i tillegg til et rømmingshull, som lukkes med nedbrytbar bomullstråd.
  • Hummer som er mindre enn 25 centimeter lang må settes tilbake i sjøen.
  • Hummer med utvendig rogn er fredet hele året, og skal settes tilbake i sjøen.
  • Hummersesongen starter 1. oktober i hele landet. Fra svenskegrensen til og med Vestland kan du fangste til og med 30. november, lenger nord til og med 31. desember. Ellers i året er hummeren fredet.
  • Det er ikke lov å sette teiner i frednings­områdene for hummer.
  • Både teiner og blåser skal være tydelig merket med deltakernummer, navn og adresse. Yrkesfiskere skal også påføre fartøyets registreringsmerke.


Teiner

Hvor god er kvaliteten på teinene som tilbys hos billigbutikker som Biltema? Spøkelsesteiner er en alvorlig trussel mot hummerbestanden.


Meld fra om tapt redskap!


Yrkesfiskere er pliktige til å melde tapt redskap til Fiskeridirektoratet på tlf. 07611, mens andre kan melde fra i appen «Fritidsfiske».

Dykkere langs hele Norskekysten har de siste årene gjort en enorm innsats for miljøet ved å hente opp tusenvis av spøkelsesteiner.

Hummeren må beskyttes bedre!


Hittil i år har dykkeklubbene hentet opp nesten 3.500 tapte teiner, ruser, garn og andre redskaper – men det er fortsatt titusenvis igjen.

Anslag fra Havforskningsinstituttet viser at det bare i Skagerrak kan ligge så mange som 200.000 spøkelsesredskaper som daglig tar livet av hummer og andre dyr.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Lær mer om nakensnegler

    Den 7. utgaven av boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Den finnes både i trykt utgave og som eBok, og det er bare én ting å gjøre: Løp og kjøp!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS