Har du sett klamremanet?
Tone Falkenhaug hos Havforskningsinstituttet jobber med maneter, og forsøker å finne ut mer om klamremaneten. Hvis du har sett den vil hun gjerne høre fra deg.
Har du sett klamremanet?
Tone Falkenhaug hos Havforskningsinstituttet jobber med maneter, og forsøker å finne ut mer om klamremaneten. Hvis du har sett den vil hun gjerne høre fra deg.
3. november 2024
Til tross for alderen er det mye vi ikke vet om maneter. En av dem som vil vite mer er forsker Tone Falkenhaug på Havforskningsinstituttet.
LES OGSÅ
Meld fra om perlesnormanet
Hun er spesielt interessert i den lille klamremaneten, Gonionemus vertens.
– Særlig når det gjelder maneter, er dykkeobservasjoner av stor verdi. Det blir ikke helt det samme å fange disse skjøre dyrene med trål og håv, sier hun til Dykking.
Klamremaneten er observert sporadisk i norske havområder helt siden 1920-tallet. Først i Oslofjorden, og deretter i Trondheimsfjorden og langs vestlandet.
Den er registrert så langt nord som på Andøya i Troms, og mange har nok sett denne artige krabaten uten å vite at den er en sjeldenhet.
LES OGSÅ
10 ting du ikke visste om maneter
Tidligere het maneten Gonionemus murbachii, men etter en revisjon har navnet blitt endret til Gonionemus vertens.
I eldre bøker vil man derfor finne den under det første navnet, mens i f.eks. siste utgave av Dyreliv i havet har dette blitt oppdatert.
– Det vi lurer på er om det har skjedd en ny introduksjon de siste årene, av en ny populasjon. Vi er derfor interessert i vevsprøver for å analysere DNA, sier Falkenhaug.
Dersom noen i dykkemiljøet vil hjelpe med dette synes hun det er kjempefint. Maneten må i så tilfelle fikseres på ren sprit.
Hvis du ser klamremaneten er det altså bare å sørge for å få tatt noen fine bilder av den, før du forsiktig samler den inn i en plastpose eller ved hjelp av en tom halvlitersflaske av plast.
Har du ikke sprit kan maneten legges i en ren plastpose og fryses snarest mulig, før du kontakter Tone Falkenhaug på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..
Nye Dugnad for Havet
Har du funnet maneter, krabber eller andre krepsdyr? Da kan du registrere dem i den nye versjonen av Dugnad for havet!Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!
Les mer: www.nye.dugnadforhavet.no