Innfører forbud mot import av haifinner
Britiske myndigheter innfører nå forbud mot import og av salg av haifinner. – Dette skulle vært på plass i Norge for lenge siden. Nå må regjeringen som blir dannet etter valget levere på hva stortinget har bestemt, sier haiekspert Fredrik Myhre.
Innfører forbud mot import av haifinner
Foto: Nicholas Wang/Wikipedia (CC BY-SA 2.0)
HAIER

Innfører forbud mot import av haifinner
Britiske myndigheter innfører nå forbud mot import og av salg av haifinner. – Dette skulle vært på plass i Norge for lenge siden. Nå må regjeringen som blir dannet etter valget levere på hva stortinget har bestemt, sier haiekspert Fredrik Myhre.
  25. august 2021
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Praksisen med å skjære finnene av haier er allerede forbudt i britiske farvann, men nå går myndighetene et skritt lenger og innfører forbud mot import og salg av haifinner og haifinneprodukter.

Haifinning antas å ha en årlig omsetning på 3,5 milliarder kroner globalt, og over 100 millioner haier drepes årlig for å få tak i finnene, skriver avisen The Times.

Haifinner

Haiskrottene blir ofte kastet når finnene er skåret av. Foto: Sebastián Losada/Wikipedia (CC BY-SA 2.0)


– Haifinning er en forkastelig praksis og fører til at tusenvis av haier dør en grusom død. Det er også en alvorlig sløsing med naturressurser, sier Lord Goldsmith, internasjonal hav- og miljøminister.

– Den internasjonale handelen med haifinner har alvorlige følger for disse fantatiske dyrene. Derfor forbyr vi nå import av både haifinner og produkter basert på haifinner, sier ministeren.

LES OGSÅ
Forskere bruker DNA for å spore haifinner


Det ettertraktede haifinnene brukes til haifinnesuppe og i tradisjonell kinesisk medisin, og ansees som en luksusvare mange steder i Asia og blant asiater rundt om i verden.

Til nå har man kunnet ha med seg opptil 20 kilo haifinner ved innreise til Storbritannia uten deklarerering, noe som kan tilsvare opptil 500 haifinner eller minst 100 haier.

Haifinnesuppe

Haifinnesuppe vil fortsatt være i salg i Storbritannia, og serveres også på restauranter i Norge. Foto: Jason Robertshaw/Wikipedia (CC BY 2.0)


– Det er en viktig seier for havet og haiene at det nå blir ulovlig å importere haifinner og liknende produkter til Storbritannia. Haiene er blant verdens mest utrydningstruede dyregrupper og trenger desperat å tas vare på, sier leder for Hjelp Havets Haier, Fredrik Myhre.

Stortinget vedtok i 2015 at det skulle på plass strengere regler for import av haiprodukter til det norske markedet, for å hindre at produkter fra ulovlig fiske havner hos oss.

LES OGSÅ
Manta og hammerhai kan bli utryddet


– Enda har det ikke skjedd noen ting på dette feltet. Fire fiskeriministere har feilet å få dette på plass nå – Aspaker, Sandberg, Nesvik og Ingebrigtsen, sier haiekspert Myhre.

– Nå må den regjeringen vi får etter valget levere på det som er blitt bestemt i stortinget siden Solberg-regjeringen ennå ikke har gjort hva stortinget har bestemt, oppfordrer han.

Haier

Et stort antall haiarter er utrydningstruet, og handel med dem er ulovlig. Likevel skjer det over hele verden. Foto: Pxhere.com


Mange av haiene som drepes er utrydningstruet og omsettes dermed illegalt. Fangstmetodene er også svært omdiskutert og fører til mye bifangst og andre miljøproblemer.

Av de over 500 haiartene som finnes er 143 listet som truet på IUCNs internasjonale rødliste. Haier spiller en svært viktig rolle i de marine økosystemene.

Haifinner

Hundrevis av haifinner til tørk på et stativ. Foto: Taconomakura/Wikipedia (CC BY-SA 3.0)


En del av årsaken til at Storbritannia nå blir det første landet i Europa til å innføre et forbud mot haifinner er at over 115.000 mennesker i fjor signerte et opprop som tvang parlamentet til å ta saken opp til behandling.

Forhåpentligvis vil norske myndigheter levere på det som stortinget bestemte i 2015 og forby import av haifinner, slik blant andre Hjelp Havets Haier jobbet for i lang tid.

Opprinnelig publisert 20.08.2021

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar for rustne dykkere

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Her kan du se et gratis oppfriskningskurs på nett – laget for deg som dykker med flasker på ryggen!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet – et must for dykkere

    Boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Har du den ikke i bokhyllen er det bare å sette den på ønskelisten – det er jo snart jul!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS