Meld fra om fremmede arter
Havforskningsinstituttet vil gjerne ha observasjoner fra dykkere og fridykkere til «Dugnad for havet» – spesielt hvis du har funnet noe som ikke hører hjemme i våre farvann.
Meld fra om fremmede arter
Asiatisk penselkrabbe. Foto: Stig Ivar Larsen
FOLKEFORSKNING

Meld fra om fremmede arter
Havforskningsinstituttet vil gjerne ha observasjoner fra dykkere og fridykkere til «Dugnad for havet» – spesielt hvis du har funnet noe som ikke hører hjemme i våre farvann.
  6. august 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Har du funnet noe du tror er en fremmed art i sjøen? spør Havforsknings­instituttet på nettsiden www.dugnadforhavet.no.

Havforskerne vil gjerne at dykkere rapporterer fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter. Dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter, og observasjonene kan være av stor verdi.

LES OGSÅ
– Jeg trodde ikke mine egne øyne


Klimaendringene gjør at det er mye som endrer seg, og en av konsekvensene er at det kan dukke opp nye arter langs kysten.

I løpet av de siste par årene er det funnet flere fremmedarter i norske farvann, blant annet asiatisk penselkrabbe, kinesisk ullhåndskrabbe og dvergfjesing.

Kart

I kartløsningen kan man se hvor det er funnet fremmede arter. Skjermdump fra Dugnadforhavet.no


Den invaderende japanske sjøpungen Didemnum vexillum – ofte kalt «havnespy» – har fått stor oppmerksomhet, og det samme har pukkellaks.

Fra tidligere er det mange dykkere som kjenner til arter som stillehavsøsters, japansk spøkelseskreps, amerikansk hummer, japansk drivtang og amerikansk lobemanet.



Forskerne er både interessert i funn av nye marine arter i Norge og fremmede arter som allerede er etablert her.

Hvis du har sett noe uvanlig kan det hende det er en ny art for Norge. Noen arter kommer hit fra nærliggende områder og er migranter eller tilfeldige gjester.

Slik kjenner du igjen havnespy


Andre er fremmede arter som hører hjemme i områder langt fra Norge, som ikke kan spre seg hit uten ved menneskelig hjelp.

Ved å rapportere inn funn kan du hjelpe forskerne med å følge med på hvordan det går med livet i havet, hvilke fremmede arter som dukker opp her og hvordan de spres.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Minedykker – en jobb med smell i

    Minedykkerkommandoen er en avdeling bestående av spesialtrente dykkere som er utdannet til å uskadeliggjøre alle typer eksplosiver, og de har en av Norges tøffeste jobber.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    Bryggelys fra Wee Marine AS bidrar til å øke sikkerheten i havneanlegg. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS