Ta godt vare på glidelåsen
Det er veldig kjedelig med lekk drakt, og derfor lønner det seg å ta godt vare på glidelåsen. Gi den litt smøring og kjør den frem og tilbake noen ganger, så holder den lenger!
Ta godt vare på glidelåsen
Glidelåser kommer i mange varianter. Foto: Dive Rite
UTSTYRSTIPS

Ta godt vare på glidelåsen
Det er veldig kjedelig med lekk drakt, og derfor lønner det seg å ta godt vare på glidelåsen. Gi den litt smøring og kjør den frem og tilbake noen ganger, så holder den lenger!
  23. mai 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Først og fremst bør du sjekke at glidelåsen ikke har noen brudd. Har den det kan du like godt spare deg arbeidet med å smøre og levere drakten på service.

Deretter fjerner du løse og «bustete» tråder langs tennene. Disse kan du brenne vekk med en lighter, men vær forsiktig så du ikke smelter for mye.

Glidelås

Ser glidelåsen din slik ut? Da kan det hende at den rett og slett må skiftes ut. Foto: Peter Southwood/Wikipedia (CC BY-SA 4.0)


Sjekk også at glidelåsen er ren og fjern eventuell sand og skitt med litt varmt vann og en tannbørste.

Når alt er rent er du klar for å smøre glidelåsen – men pass på at den er helt tørr. Smører du en våt glidelås vil ikke fettet feste seg skikkelig.

Produkter

Det finnes mange produkter for å smøre glidelåsen på markedet. Les bruksanvisningen og smør ofte.


Husk at glidelåsen har små tenner på baksiden, og disse må også smøres! Vognen som åpner og lukker glidelåsen går jo på begge sider, og slitasjen er ofte større bak enn foran.

Det finnes egne spesialprodukter man kan kjøpe, slik som Zip Tech, Zipper-Ease og McNett Zip Care, eller man kan bruke bivoks. I et nødsfall kan man også bruke et stearinlys.

 • Gjør glidelåsen ren om det trengs
 • Brenn bort løse tråder
 • Smør glidelåsen med voks
 • Åpne og lukke glidelåsen et par ganger
 • Den skal gli jevnt og uten motstand


Fordelen med en del av produktene du kan kjøpe er at de er mykere enn voks, slik at du kan ta litt på tommel- og pekefinger og smøre begge sider samtidig. Noen har også en egen påføringsbørste.

Uansett hva du bruker holder det med å påføre litt fett eller voks – det trengs ikke store mengder, dette vil bare tiltrekke seg sand og skitt. Det er viktigere å smøre ofte enn mye.

Glidelås

Ikke glem at glidelåsen på våtdrakten også kan ha godt av litt vedlikehold.


Når du har smurt glidelåsen kjører du vogna frem og tilbake et par ganger for å fordele fettet og kjenne etter at alt glir jevnt og problemfritt.

Husk også å sjekke glidelåsen på våtdrakten din, selv om disse ikke er like utsatt for slitasje. Det er likevel kjedlig om de sitter fast når du skal bruke drakten.

LES OGSÅ
Ikke glem å trykkprøve flaskene


Tørket salt kan gjøre at glidelåsen kiler seg. Også dette kan som regel løses med litt varmt vann og en gammel tannbørste.

Eventuelt kan du tilsette litt eddik i vannet for å løse opp saltet raskere. Gir du glidelåsen litt pleie og omsorg vil den fungere problemfritt i mange år!

Glidelås

Ta godt vare på glidelåsen, så varer den i mange år. Det kan være kostbart å skifte glidelås, spesielt på tørrdrakter. Foto: eBay


I de senere årene har har det blitt vanligere med glidelåser av plast. Har du en YKK Aquaseal glidelås kan du lese mer om vedlikehold på ykkfastening.com.

Den moderne glidelåsen ble patentert av den svensk-amerikanske ingeniøren Gideon Sundback, under navnet «hook-less fastener» i 1913.Liknende patenter hadde eksistert siden midten av 1850-årene, men han regnes som den moderne glidelåsens far.

Ikke glem eventuelle glidelåser på våtsokker/boots, bager, computerbokser og annet – du kan like godt ta alle når du først er i gang.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

 • Nord-Sulawesi – et dykkeparadis

  Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Ta PADI Open Water i Kragerø

  Agder Dykkersenter inviterer alle som har lyst til å begynne å dykke til PADI Open Water Diver grunnkurs. Kurset holdes i Kragerø i juli.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS