Denne er funnet to ganger i Norge
Havengelen ser ut som en krysning mellom en skate og en hai. Den finnes vanligvis i Middelhavet, Vest-Afrika og Kanariøyene – men er også registrert i Norge.
Denne er funnet to ganger i Norge
Havengelen ser ut som en krysning mellom en skate og en hai. Den finnes vanligvis i Middelhavet, Vest-Afrika og Kanariøyene – men er også registrert i Norge.
3. september 2024
Den er imidlertid en svært sjelden gjest – Artsdatabanken har bare én enslig observasjon å fortelle om, og det var for over 50 år siden.
Det latinske navnet på arten er Squatina squatina, og den ble beskrevet av Carl von Linné allerede i 1758.
Den tilhører bruskfiskene, og har en kraftigere kropp enn skater. Den ligger ofte nedgravet i sanden, og da synes bare øynene og de to små finnene bak på halen.
LES OGSÅ
Så dårlig står det til med haiene
Havengelen er en typisk nattaktiv bakholdsjeger som stoler på kamuflasjen og hugger til med den digre munnen når et bytte kommer nært nok.
Den lever av fisk, særlig flatfisk og andre bunnfisk som kutlinger, men den kan også spise skater, krabber og andre bunndyr.
Havengelen regnes ikke for å være aggressiv mot mennesker, men den kan være rask til å bite dersom den blir provosert.
Det sier seg selv at man skal ha respekt for en haifisk som kan bli over to meter lang og veie 80 kilo, så det gjelder å holde litt avstand.
LES OGSÅ
Manta og hammerhai kan bli utryddet
Tidligere var havengelen vanlig langs sørkysten av Storbritannia, men overfiske har ført til at den i våre dager er svært sjelden.
Dette gjelder også på Kanariøyene, der den tidligere var et vanlig syn. I dag må man dessverre lete lenge for å finne den.
Hunnen går gravid i 8–10 måneder, og føder 5–25 unger som måler 25–30 cm. Den langsomme reproduksjonen gjør at den er sårbar for overfiske.
Havengelen står oppført på IUCNs rødliste over truede arter med status som «kritisk truet» og står i fare for å bli utryddet.
Det latinske navnet Squatina betyr skate, og det ble gjort til slektsnavnet for alle havengler av den franske zoologen André Dumeril i 1806.
På engelsk kalles arten angelshark eller monkfisk – et navn som forøvrig også brukes om breiflabb.
Det eneste offisielle funnet i Norge ble gjort 8. desember 1970, da en drektig hunn ble tatt i en reketrål to nautiske mil vest for Torbjørnskjær i det som i dag er Ytre Hvaler nasjonalpark.
Under utredningen av nasjonalparken opplyste Fylkesmannen i Østfold at dette var det andre funnet i Norge, men det ble ikke gitt noen ytterligere opplysninger.
Har du funnet noe rart?
Hvis du har funnet noe uvanlig vil Havforskningsinstituttet gjerne vite om det. Du kan hjelpe forskerne ved å registrere funnet på www.dugnadforhavet.no.
Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter. Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!
Les mer på www.dugnadforhavet.no