Virtuelt dykk på japansk ubåt
Takket være virtuell virkelighet kan vraket av den japanske ubåten I-124 som ble senket av den australske marinen den 20. januar 1942 utforskes på havbunnen.
Virtuelt dykk på japansk ubåt
Takket være virtuell virkelighet kan vraket av den japanske ubåten I-124 som ble senket av den australske marinen den 20. januar 1942 utforskes på havbunnen.
21. oktober 2024
Ubåten ble oppdaget av korvettene HMAS Deloraine, HMAS Lithgow og HMAS Katoomba fra Royal Australian Navy, og senket med dypvannsbomber. Hele mannskapet på 80 forsvant i dypet.
Dykking på I-124 er strengt kontrollert, og vraket er fredet som krigsgrav. Det ligger på 45 meters dyp i vanskelig farvann omtrent 65 kilometer fra Darwin.
I-124 har blitt kartlagt av forskningsfartøyet «Solander», og marinarkeologer fra universitetet i Adelaide har laget en 3D-modell av vraket:
– Med utgangspunkt i dataene, gamle skipstegninger og fotografier har vi laget en virtuell dykkeopplevelse hvor seerne får bli med ned i dypet og se vraket, sier marinarkeolog John McCarthy ved Flinders University i Adelaide.
Prosjektet er et samarbeid mellom Northern Territory Government Heritage Branch og Australian Institute of Marine Science (AIMS).
– Målet var å skape en realistisk virtuell opplevelse og en nøyaktig digital rekonstruksjon av ubåten, gitt den historiske betydningen av vraket i Australia og Japan, sier McCarthy.
Vraket av I-124 regnes som en svært viktig delt kulturarv mellom Australia og Japan, og den tidligere japanske statsministeren Shinzo Abe deltok på en minnestund for de japanske sjøfolkene i Darwin i 2018.
De arkeologiske undersøkelsene viser at vraket er i god stand, men det er tegn til nedbrytning av det ytre skroget som skal undersøkes ytterligere.
Den avanserte teknologien gir marinarkeologene tilgang til deler av havet de ikke tidligere har vært i stand til å utforske, og gir håp om at flere maritime mysterier kan løses.