Har du sett denne kutlingen?
Hvis du har sett en uvanlig svartkutling kan det hende det er den fremmede arten svart­munnet kutling du har sett. Havforskerne tror at den snart kan dukke opp i Norge.
Har du sett denne kutlingen?
Svartmunnet kutling kan forveksles med svartkutling. Foto: University of Basel
FREMMEDE ARTER

Har du sett denne kutlingen?
Hvis du har sett en uvanlig svartkutling kan det hende det er den fremmede arten svart­munnet kutling du har sett. Havforskerne tror at den snart kan dukke opp i Norge.
  Av Dykking.no
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Svartmunnet kutling er en storvokst kutling som kan bli opptil 25 cm lang. Den er så langt ikke registrert i Norge, skriver Artsdatabanken.

Fremmedartslista fra 2023 er den omtalt som en «dørstokkart» – en art som finnes i våre naboland og som forskerne forventer kan dukke opp langs Norskekysten.

LES OGSÅ
Disse artene venter forskerne på


Den svartmunnede kutlingen (Neogobius melanostomus) hører naturlig hjemme i området rundt Svartehavet og det Kaspiske hav, men har spredt seg til en rekke land i Europa og til Nord-Amerika.

Arten dukket opp i Østersjøen på 1990-tallet, og det er gjort flere observasjoner i Sverige. Den nærmeste etablerte bestanden finnes i Gøteborg havn.

Svartmunnet kutling

Svartmunnet kutling funnet i Sverige. Foto: Leon Green Ekelin (CC BY 4.0)


– Av våre stedegne kutlinger er svartmunnet kutling beslektet med svartkutling (Gobius niger) og artene kan lett forveksles, opplyser Artsdatabanken.

Et kjennetegn er den mørke flekken på den første ryggfinnen. Hos svartmunnet kutling sitter flekken i bakkant av ryggfinnen, mens den hos svartkutling sitter i fremkant.



Svartmunnet kutling er en svært tolerant og tilpasningsdyktig art som kan leve i mange ulike livsmiljøer, både i elver, innsjøer og i saltvann langs kysten.

Som oftest finner man den på grunt vann i områder med sand eller steinbunn. På vinterstid trekker den gjerne ned mot dypere vann, på ca. 30 meters dyp.

Har du sett en uvanlig fisk?


Det er med andre ord bare å holde øynene åpne, spesielt hvis man dykker på østsiden av ytre Oslofjord nedover mot svenskegrensen.

Finner du en stor, mørk kutling med flekken i bakkant av den store ryggfinnen er det bare å melde fra om funnet på Dugnad for Havet.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Dusinet fullt i Rødehavet

    Dykkebazaar og Aggressor Fleet byr på en fantastisk liveaboard hvor man får dykke alle beste vrakene i Rødehavet – og de har gode betingelser for dykkeklubber og grupper.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Minedykker – en jobb med smell i

    Minedykkerkommandoen er en avdeling bestående av spesialtrente dykkere som er utdannet til å uskadeliggjøre alle typer eksplosiver, og de har en av Norges tøffeste jobber.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS