Hvem var Jacques Cousteau?
Den 11. juni er det 114 år siden sportsdykkingens far, Jacques Cousteau, ble født. Han fant opp pusteventilen Aqua-Lung sammen med Emile Gagnon og formidlet kunnskap om havet til en hel verden.
Hvem var Jacques Cousteau?
Foto: © The Cousteau Society
DYKKEPIONER

Hvem var Jacques Cousteau?
Den 11. juni er det 114 år siden sportsdykkingens far, Jacques Cousteau, ble født. Han fant opp pusteventilen Aqua-Lung sammen med Emile Gagnon og formidlet kunnskap om havet til en hel verden.
  11. juni 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Jacques-Yves Cousteau var en fransk marineoffiser, utforsker, miljøverner, filmskaper, vitenskapsmann, fotograf, forfatter og forsker som studerte alle former for liv i havet.

Før krigen var han elev ved École navale, det franske marineakadamiet. Han ville egentlig bli pilot, men en bilulykke hvor han brakk begge armene satte en stopper for dette.





I stedet konsentrerte han seg om sin interesse for havet. I 1942 lagde han og Marcel Ichac den første franske undervannsfilmen med tittelen Par dix-huit mètres de fond, «På 18 meters dyp».

Året etter lagde de filmen Épaves (vrak), og brukte da to av de aller første prototypene på et nytt pusteapparat for bruk under vann, Aqua-Lung.

Aqua-Lung

Aqua-Lung ble patentert av Jacques Cousteau i 1949.


Prototypene var produsert av selskapet Air Liquide etter spesifikasjoner fra Jacques Cousteau og Emile Gagnan.

I løpet av 1940-årene forbedret Cousteau designet, og la grunnlaget for den moderne sportsdykkingen slik vi kjenner den i dag.

LES OGSÅ
Verdens første UV-film i farger


Etter krigen skapte Cousteau seg et navn over hele verden gjennom sine filmer, bøker og fantastiske ekspedisjoner med skipet Calypso til eksotiske steder over hele verden.

Han bygde undervannshabitatene Conshelf I, II og III, og beviste at mennesker kan leve under vann i lengre perioder.

Calypso

Med Calypso reiste Jacques Cousteau omtrent jorden rundt for å filme, utforske og formidle. Illustrasjon: Repman/Goodfon.com


Eksperimentene ble fulgt med stor interesse av både marinen og petroleums­industrien, og danner grunnlaget for deler av treningen astronauter gjennomgår den dag i dag.

Deler av Conshelf II finnes fortsatt utenfor kysten av Sudan, og kan dykkes på omtrent 30 meters dyp.

Conshelf II

Restene av Conshelf II i Sudan. Foto: Wreckferret (CC BY-SA 2.0)


Jacques-Yves Cousteau oppdaget vrakene av Thistlegorm i Rødehavet og RMS Britannic i Middelhavet.

Har var en stor formidler og har gjort kanskje mer enn noen annen for å øke kunnskapen om livet i havet. Han gav ut utalllige bøker, filmer og TV-serier, og vant en lang rekke priser.

Le Monde de Silance

Restene av Conshelf II i Sudan. Foto: Wreckferret (CC BY-SA 2.0)


I 1952 kom boken Le Monde du Silence, bedre kjent som «Den tause verden». Den tok verden med storm og ble trykket i stadig nye opplag.

Tre år senere kom filmen med samme navn, og den vant en gullpalme på filmfestivalen i Cannes og en Oscar for beste dokumentarfilm – den første av tre Oscar-statuetter Cousteau mottok.

LES OGSÅ
Life Aquatic with Steve Zizzou


Oppfølgeren Det levende havet ble også en kjempesuksess, og bidro til å spre kunnskap om havet til et stort publikum over hele verden.

Mange av Cousteaus filmer ble til på ekspedisjoner med forskningsskipet Calypso, som ble udødeliggjort i den parodiske komedien «Life Aquatic with Steve Zizzou» med Bill Murray i hovedrollen.





Cousteaus liv har også blitt fremstilt i biografisk form i filmen «Becoming Cousteau» fra 2021. Den ser på livet, lidenskapen, prestasjonene og tragediene rundt den berømte utforskeren og miljøverneren.

Den ikoniske røde luen fulgte ham gjennom livet, og har på mange måter blitt synonymt med hans personlighet og hans utrettelige arbeid.



Jacques Cousteau ble født 11. juni 1910 i Saint-André-de-Cubzac utenfor Bourdeax i Frankrike. Han døde 25. juni 1997, to uker etter sin 87 fødselsdag.

I dag feirer vi Cousteau Day, som er dedikert til alle de som kjemper for å beskytte livet på planeten vår – for å bruke hans egne ord.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Minedykker – en jobb med smell i

    Minedykkerkommandoen er en avdeling bestående av spesialtrente dykkere som er utdannet til å uskadeliggjøre alle typer eksplosiver, og de har en av Norges tøffeste jobber.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    Bryggelys fra Wee Marine AS bidrar til å øke sikkerheten i havneanlegg. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS