Her kan du se mulle
– Vi har flere muller som holder til rett utenfor brygga her, forteller Gøril Thomassen hos ProDykk. De som vil se og fotografere den eksotiske fisken trenger bare å ta turen til Svestad.
Her kan du se mulle
Mulle på Svestad. Foto: Vidar Aas
FREMMEDE ARTER

Her kan du se mulle
– Vi har flere muller som holder til rett utenfor brygga her, forteller Gøril Thomassen hos ProDykk. De som vil se og fotografere den eksotiske fisken trenger bare å ta turen til Svestad.
  27. november 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Mulle ble tidligere regnet som en sommergjest i norske farvann, men observasjoner viser at den har blitt mye vanligere de siste årene.

Dugnad for Havet har fått flere meldinger om mulle de siste årene, og Artsdatabanken har registrert 39 observasjoner av arten – men den er sett langt flere ganger enn dette.

Mulle

Flere av mullene som er sett på Svestad er små, hvilket tyder på at de formerer seg der. Foto: Vidar Aas


– Jeg har sett flere små muller på bare noen centimeters lengde like utenfor brygga, så det virker som om de formerer seg her, forteller Vidar Aas.

Den ivrige undervannsfotografen er instruktør hos ProDykk og har truffet på mulle utenfor Svestad brygge ved flere anledninger, både på kursdykk og ellers.

LES OGSÅ
Har du sett denne kutlingen?


Også en av de andre instruktørene på dykkesenteret forteller at mulle er ganske vanlig på Svestad:

– Vi ser dem stadig vekk. Som oftest en fisk alene, men noen ganger i små stimer, sier Rene van Veen til Dykking.

Mulle

Mulle er lett å kjenne igjen. Foto: Vidar Aas


De fleste observasjonene i Norge er gjort på Sørlandet og i Rogaland, men mulle er også sett ved Skagerrakkysten og på vestlandet nord til Rugsund i Nordfjord.

Ifølge Artsdatabanken er mulle ikke tidligere rapportert innenfor Drøbak – men det kan nok likevel hende at dykkere har sett den i Indre Oslofjord tidligere.

Har du sett en uvanlig fisk?


– Mulle er en varmekjær art som er vanlig i Middelhavet. De siste årene ser det ut som om den blir mer tallrik her og går lenger nord, skriver Rupert Wienerroither fra Havforskningsinstituttet på Dugnad for Havet.

Han forteller at det er arten Mullus surmuletus som til nå er funnet i norske farvann, og ikke rødmulle Mullus barbatus. De kan skilles på at den sistnevnte aldri har striper.Mullen har karakteristiske skjeggtråder under haken, store skjell og langsgående guloransje striper på sidene. Om natten har den gjerne et mer marmorert mønster.

Den eksotiske fisken blir opptil 40 cm lang og trives best på grunt vann med bløtbunn der den leter etter mat med skjeggtrådene.

Har du funnet noe rart?


Hvis du har funnet noe uvanlig vil Havforskningsinstituttet gjerne vite om det. Du kan hjelpe forskerne ved å registrere funnet på www.dugnadforhavet.no.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Fotografit holder fotocamp i Egypt

    Den danske UV-fotospesialisten Fotografit byr på en spennende fotoreise og workshop med individuell undervisning i UV-foto. Turen går til Dive Camp Nakari i april 2024.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS