Her kan du se mulle
– Vi har hatt flere muller rett utenfor brygga her, forteller Gøril Thomassen hos ProDykk. De som vil se og fotografere den eksotiske fisken kan ta turen til Svestad.
Her kan du se mulle
– Vi har hatt flere muller rett utenfor brygga her, forteller Gøril Thomassen hos ProDykk. De som vil se og fotografere den eksotiske fisken kan ta turen til Svestad.
26. oktober 2024
Dugnad for Havet har fått flere meldinger om mulle de siste årene, og Artsdatabanken har registrert 39 observasjoner av arten – men den er sett langt flere ganger enn dette.
– Jeg har sett flere små muller på bare noen centimeters lengde like utenfor brygga, så det virker som om de formerer seg her, forteller Vidar Aas.
Den ivrige undervannsfotografen er instruktør hos ProDykk og har truffet på mulle utenfor Svestad brygge ved flere anledninger, både på kursdykk og ellers.
LES OGSÅ
Har du sett denne kutlingen?
Også en av de andre instruktørene på dykkesenteret forteller at mulle er ganske vanlig på Svestad:
– Vi ser dem stadig vekk. Som oftest en fisk alene, men noen ganger i små stimer, sier Rene van Veen til Dykking.
De fleste observasjonene i Norge er gjort på Sørlandet og i Rogaland, men mulle er også sett ved Skagerrakkysten og på vestlandet nord til Rugsund i Nordfjord.
Ifølge Artsdatabanken er mulle ikke tidligere rapportert innenfor Drøbak – men det kan nok likevel hende at dykkere har sett den i Indre Oslofjord tidligere.
Har du sett en uvanlig fisk?
– Mulle er en varmekjær art som er vanlig i Middelhavet. De siste årene ser det ut som om den blir mer tallrik her og går lenger nord, skriver Rupert Wienerroither fra Havforskningsinstituttet på Dugnad for Havet.
Han forteller at det er arten Mullus surmuletus som til nå er funnet i norske farvann, og ikke rødmulle Mullus barbatus. De kan skilles på at den sistnevnte aldri har striper.
Mullen har karakteristiske skjeggtråder under haken, store skjell og langsgående guloransje striper på sidene. Om natten har den gjerne et mer marmorert mønster.
Den eksotiske fisken blir opptil 40 cm lang og trives best på grunt vann med bløtbunn der den leter etter mat med skjeggtrådene.
Har du funnet noe rart?
Hvis du har funnet noe uvanlig vil Havforskningsinstituttet gjerne vite om det. Du kan hjelpe forskerne ved å registrere funnet på www.dugnadforhavet.no.
Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter. Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!
Les mer på www.dugnadforhavet.no