Dykkere fanget langust på Hitra
I august tok tre dykkere kontakt med marinbiolog Torkild Bakken på NTNU Vitenskapsmuseet, og kunne fortelle om et svært uvanlig funn – en hummer uten klør og med lange, kraftige antenner.
Dykkere fanget langust på Hitra
Foto: Terje Moseid Bryhni
FREMMEDE ARTER

Dykkere fanget langust på Hitra
I august tok tre dykkere kontakt med marinbiolog Torkild Bakken på NTNU Vitenskapsmuseet, og kunne fortelle om et svært uvanlig funn – en hummer uten klør og med lange, kraftige antenner.
  15. oktober 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Det uvanlige krepsdyret var en langust, og ble funnet på ca. 15 meters dyp av Terje Moseid Bryhni, Stein Brendryen og Jonas Bjøralt da de var på dykketur på Hitra i juli.

– Det første som slo meg var at det så ut som en langust, men så tenkte jeg «nei, de finnes jo ikke her», sier Terje Bryhni til Dykking.

Langust

Foto: Terje Moseid Bryhni


Han forteller at langusten lå på en hylle utenfor en dyp hule og ante fred og ingen fare da dykkebuddyen kom i tanker om middagen og gikk til aksjon.

Ifølge Store norske leksikon er languster en gruppe store tifotkreps som lever i varmere hav. De er svært ettertraktet og smaker omtrent som vår hummer.

LES OGSÅ
Nytt funn av penselkrabbe


Selv om den regnes som en delikatesse havnet ikke langusten på middagsbordet. Dykkerne frøs den i stedet ned og tok den med til Torkild Bakken på Vitenskapsmuseet i Trondheim.

– De påsto at de hadde fanget en langust, og det stemmer! Jeg fikk først bilder, og så selve dyret som de hadde tatt vare på, sier Torkild Bakken til Dykking.

Langust

Foto: Torkild Bakken, NTNU Vitenskapsmuseet


Languster og hummer tilhører ulike undergrupper av tifotkrepsene. Languster hører til Palinura mens hummer hører til langhalekrepsene.

Den tydeligste forskjellen på de to artene er at langusten mangler hummeres store klør, og at det andre paret med «antenner» er svært godt utviklet.

– Det er en langust av arten Palinurus elephas. Individet er ikke så stort, den er ofte 30–40 cm lang når den fiskes i Storbritannia, sier Bakken.

Langust og hummer

Paul Klincksieks plansje fra 1913 illustrerer forskjellene på langust og hummer. Foto: Biodiversity Heritage Library (public domain)


Han forteller at arten har planktoniske larver med et larvestadium på seks måneder, noe som kan forklare hvordan den har kommet seg til Hitra.

– Det burde indikere at larver drev nordover i fjor, så har den vokst opp her, sier Bakken.

Arten Palinurus elephas har sin utbredelse i det østlige Atlanterhavet, fra de britiske øyer til Marokko og Azorene, samt i Middelhavet.

Langust

Foto: Terje Moseid Bryhni


Lengden på hodeskjoldet er som bildet viser ca 6 cm. Arten blir ifølge den britiske nettsiden MarLIN kjønnsmoden når den er 7–8 cm lang.

Det hersker usikkerhet rundt hvor fort langusten vokser, og mye tyder på at dette påvirkes av vanntemperaturen. Dermed er det vanskelig å si hvor gammel den kan være.

SE VIDEO
Avtrekkerfisk mot languster


Bakken kontaktet Gro van der Meeren på Havforskningsinstituttet, og hun kunne fortelle at arten er funnet noen ganger tidligere på Vestlandet.

Dette er blant annet dokumentert i rapporten Endringer i norsk marin bunnfauna 1997–2010, der Direktoratet for Naturforvaltning opplyser at langusten er påvist flere ganger mellom Korsfjorden i Bergen og Stad.




Langusten ble funnet ved Kråkflesskjæra sør for Blåskykøya på Hitra. Kart. Google Maps


– Senere er det gjort funn nær Egersund. Ingen av individene som funnet ved Norskekysten har vært kjønnsmodne, heter det i rapporten.

Funnene av languster kan derfor bare forklares ved at pelagiske larver er transportert med havstrømmen fra Skottland mot Norskekysten.



På verdensbasis finnes det rundt 60 forskjellige arter i familien Palinuridae, fordelt på 12 forskjellige slekter. På engelsk kalles de ofte «spiny lobster» eller «rock lobster».

– Nå er den lagt på et glass med sprit som dokumentasjon, og blir en del av samlingene til NTNU Vitenskapsmuseet, sier Torkild Bakken.

Dykketur

Det ble middag likevel, selv om langusten havnet i fryseren. Foto: Terje Moseid Bryhni


Moseid Bryhni forteller at det var tre generasjoner av gamle, nye og kommende dykkere fra Dykkergruppa NTNUI som var med på den årlige familieturen til Akkaren Sportsdykkerklubb.

De leier Hitra leirskole på Skårøya en uke hver sommer.

– Her er det dykking, fridykking, fisking, kajakkpadling og bading i fokus, og selv folk med vannskrekk blir gjerne med for kosens skyld, sier han.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er fortsatt er varmt i vannet, men vinteren nærmer seg. Er du klar for kulda? Hold varmen med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Nord-Sulawesi – et dykkeparadis

    Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS