Flekksteinbit – skummel delikatesse
I en tank på forskningsstasjonen FISK nord for Tromsø holder 70 litt skummelt utseende flekksteinbit til. De er en del av Akvaplan-nivas forskning på oppdrett av arten, som betegnes som lovende.
Flekksteinbit – skummel delikatesse
I en tank på forskningsstasjonen FISK nord for Tromsø holder 70 litt skummelt utseende flekksteinbit til. De er en del av Akvaplan-nivas forskning på oppdrett av arten, som betegnes som lovende.
Av Trude Borch, Marianne Frantzen og Lars Olav Sparboe, Akvaplan-niva
Steinbiten har fått navnet sitt fra de hjørnetannlignende tennene foran på begge kjevene. Den kan tygge seg gjennom alle slags krepsdyr og bløtdyr, og dens foretrukne diett av slike skalldyr gjør steinbiten til en delikatesse i seg selv.
LES OGSÅ
Villbass med kraftige kjever
Dette forklarer hvorfor den er en populær fangst blant både yrkesfiskere og fritidsfiskere. På 1990-tallet dukket også flekksteinbit (Anarhichas minor) opp som en lovende kandidat for akvakultur og vakte betydelig interesse i Norge, Island, Canada og Chile.
I 1994 ble de aller første kunstig befruktede flekksteinbiteggene klekket ut i laboratoriene til Norges Fiskerihøgskole i Tromsø.
Generelt kan flekksteinbit beskrives som en ideell akvakulturkandidat med en rekke attraktive egenskaper, inkludert høyt filetutbytte og gode markedspriser, ikke-aggressiv atferd og få problemer med sykdom.
Arten vokser også raskt i fangenskap ved svært høye tettheter, og til tross for det skumle utseendet er flekksteinbiten en vennlig og sosial art.
SE VIDEO
Stirrekonkurranse med steinbit
Fiskeoppdrettere har oppdaget at flekksteinbit vokser raskere når den ligger samlet. Denne artens sosiale natur er en viktig ressurs for akvakultur.
Oppdrett av bunnlevende fisk er generelt svært plasskrevende, men adferden til flekksteinbit gjør det mulig å oppbevare dem på hyller i en tank mens fisken vokser til salgbar størrelse.
Det gjenstår imidlertid noen utfordringer å løse før fullskala akvakultur av denne arten er mulig, og dette er bakgrunnen for Akvaplan-nivas forskningsvirksomhet på flekksteinbit ved FISK.
– Sammen med oppstart av nye steinbitoppdrett vil vi etablere et program som skal danne grunnlaget for storskala kommersiell produksjon av flekksteinbit, inntil 4.000 tonn, heter det i pressemeldingen.
Akvaplan-niva planlegger å bygge et pre-kommersielt settefiskanlegg og yngelproduksjonsanlegg, og kan parallelt bidra til et avlsprogram for aktører i havbruksnæringen.
Forskningsstasjonen FISK har akvakulturtillatelse for 130 forskjellige arter virvelløse dyr og fisk, inkludert flekksteinbit.