Den siste kanonen er berget
Siden 1980 har fylkesmuseet i Kalmar dykket årlig på vraket av regalskipet Kronan, støttet av ubåtredningsfartøyet HMS Belos. Den siste av de 126 kanonene hentet opp, men dykkingen fortsetter.

Foto: Andreas Sannerman, Försvarsmakten
Den siste kanonen er berget
Siden 1980 har fylkesmuseet i Kalmar dykket årlig på vraket av regalskipet Kronan, støttet av ubåtredningsfartøyet HMS Belos. Den siste av de 126 kanonene hentet opp, men dykkingen fortsetter.
25. august 2024
Av mannskapet på 850 mann klarte bare 50 å komme seg i land. Om bord på skipet var det 126 bronsekanoner av varierende størrelse.

Funn på Kronan. Foto: Försvarsmakten/Kalmar läns museum
I forbindelse med det svenske sjøforsvarets 500-årsjubileum i 2022 ble den siste bronsekanonen fra vraket berget og overlevert Kalmar fylkesmuseum med stor pomp og prakt.
Likevel er ikke dykkingen på vraket over, og dykkere fra HMS Belos fra det svenske sjøforsvaret gjør videre undersøkelser av Kronan.

LES OGSÅ
Her kan du se Dalarövraket i 3D
Dykkerne fokuserer nå på utsiden av vraket for å hjelpe marinarkeologene til å få et bedre bilde av hvordan skipet var utformet og utsmykket.
De første dykkene på Kronan ble gjort i 1980 på initiativ fra av Anders Franzén, samme mann som i 1956 fant vraket av regalskipet Vasa.

Ubåtredningsfartøyet HMS Belos. Foto: Försvarsmakten
Siden 1981 har Kalmar fylkesmuseum gjennomført dykk hver sommer på vraket, som ligger på 27 meters dyp. Prosjektet har vært ledet siden 1983 av marinarkeologen Lars Einarsson fra Kalmar fylkesmuseum.
Dykkerne i det svenske sjøforsvaret må gjennomføre en årlig test, som inkluderer å gjøre en rekke ulike dykk i løpet av en uke. For dykkerne er kombinasjonen av trening og marinarkeologi en flott oppgave.

LES OGSÅ
Kan ha funnet krigsskip fra 1500-tallet
De skal blant annet gjøre mekanisk arbeid som sveising og skjæring, og lære seg bruk av et såkalt «mammutvakuum» – en gigantisk slamsuger.
Vakuumsuget brukes mye under dykkene på Kronan for å grave og undersøke bunnen rundt vraket. Det er viktig å sikre at ingen funn blir sugd inn og ødelagt.

Seks vrak identifisert ved Karlskrona
Oppe på skipet er suget koblet til en sil hvor personalet undersøker alt som kommer opp. Konservatorer fra Kalmar fylkesmuseum er alltid på stedet for å ta hånd om eventuelle funn.
En vanlig dykkerdag på Kronan starter tidlig og det første dykkerparet går i vannet i syvtiden om morgenen. Deretter dykker de mer eller mindre kontinuerlig til ni om kvelden.

LES OGSÅ
Hva gjør en marinarkeolog?
Fordi det dykkes med 36% nitrox blir det utrolig effektiv dykking, og dykkerne kan oppholder seg på bunnen i opptil 100 minutter.
Deretter følger dekompresjon på seks meters dyp i 30 minutter hvor dykkerne puster rent oksygen, som gir en raskere og sikrere dekompresjon.

En rekke kanoner og andre gjenstander fra Kronan er stilt ut på Kalmar fylkesmuseum. Foto: Boatbuilder (CC BY-SA 3.0)
Andreas Sannerman, som er en av dykkerne, forteller at det føles meningsfylt å hjelpe museet med utgravningene på marinens 350 år gamle skip.
– Jeg har dykket siden år 2000, både privat og i tjenesten. Å verne om en kulturarv føles flott, og å berge funn som blir bevart og bidrar til forskning er veldig givende, sier han til Forsvarsmakten.se.