Mange spennende maneter å se
Mot slutten av sommeren er det ikke uvanlig å se eksotiske maneter langs kysten. Vi har gjort et dypdykk på Dugnad for Havet og tatt tempen på manetsommeren i august.
Mange spennende maneter å se
Har du dykket i Oslofjorden i det siste har du garantert sett denne maneten. Foto: Holger Krisp (CC BY-SA 3.0)
MANETER

Mange spennende maneter å se
Mot slutten av sommeren er det ikke uvanlig å se eksotiske maneter langs kysten. Vi har gjort et dypdykk på Dugnad for Havet og tatt tempen på manetsommeren i august.
  29. august 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
Støtt Ukraina!
ANNONSE:
Det er slett ikke bare røde og blå brennmaneter som koser seg i det varme vannet langs kysten på denne tiden av året. Det er også mange andre spennende arter å se, ifølge rapportene på www.dugnadforhavet.no.

Sommeren er ikke er lik i hele landet, og det er tydelige forskjeller på hvilke maneter som er vanligst langs de ulike delene av kysten. Men maneter er det over alt:

Kart

Manetobservasjoner langs kysten i august. Kart: Dugnad for Havet


I Oslofjorden er det den amerikanske lobe­maneten som har dominert den siste tiden, og det er nesten ikke rapportert om andre maneter i dette området.

Først når man kommer til Kragerø begynner andre arter å dukke opp. Der fanger spesielt småmanetene Neoturris eller Leuckartiara oppmerksomheten:

Småmaneter

Foto: Innsender/Dugnad for Havet (CC BY 4.0)


På strekningen fra Arendal til Kristiansand har det kommet flere rapporter om en sjelden sommergjest, den vakre kompassmaneten Chrysaora hyoscella.

Den dukker iblant opp på denne tiden av året, men den fotogene maneten er ellers ikke vanlig forekommende i norske farvann.

Kompassmanet

En innsender fikk tatt dette bildet av det som ser ut til å være en ung kompassmanet like ved Brekkestø. Foto: Innsender/Dugnad for Havet (CC BY 4.0)


I området utenfor Farsund og Flekkefjord er det tydelig at den morsomme klamremaneten Gonionemus vertens trives for tiden.

Havforskerne gjerne vil vite mer om denne arten, så det er bare å melde fra på Dugnad for Havet dersom du får en i kikkerten!

Klamremanet

Denne klamremaneten ble fotografert av en dykker på 5 meters dyp utenfor Bodø i begynnelsen av august. Foto: Innsender/Dugnad for Havet (CC BY 4.0)


I Rogaland er det få rapporter om maneter den siste tiden, men til gjengjeld er det gjort noen spennende funn i Bergensområdet.

Her er det flere som har sett den flotte lungemaneten Rhizostoma. Dette er også en sjelden sommergjest, som kan bli opptil en halv meter i diameter.

Lungemanet

En innsender tok dette bildet av en lungemanet i Bjørnafjorden sør for Bergen. Foto: Innsender/Dugnad for Havet (CC BY 4.0)


Fra Møre og Trøndelag er det flere rapporter om perlesnormaneten Apolemia uvaria. Kanskje er folk på oppdrettsanlegg særlig oppmerksom på denne, siden den kan forårsake massedød av fisk i merdene.

I Nord-Norge er det særlig den blå brenn­maneten Cyanea lamarckii som vekker oppsikt. Denne arten har begynt å trekke lenger nordover de siste årene. I august er den sett helt nord til Hammerfest!

Blå brennmanet

Den blå brennmaneten blir stadig vanlig langt nord i landet. Foto: Innsender/Dugnad for Havet (CC BY 4.0)


Har du sett noen spennende maneter i sommer? Hvis du har sett noe uvanlig blir havforskerne glade hvis du melder fra.

Du kan også rapportere inn funn av arter til Artsdatabanken. De har oppdatert nettsidene, og det skal være enklere enn før å rapportere.
Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Gi et dykkekurs i julegave!

    Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver hos ProDykk Oslo til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • – Vi gjør service for alle dykkere

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for yrkesdykkere og dykkebransjen – de tar imot ventilsett og flasker fra alle dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?
Siste videoer:
ANNONSE:
Støtt Ukraina!
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS