Derfor kan du ikke fange hummer
De fleste dykkere og fridykkere vet at de ikke har lov til å fange hummer, men mange lurer på hvorfor det er slik og hvilken lov det er som gjelder. Her får du oversikt over reglene.
Derfor kan du ikke fange hummer
Foto: Christian Skauge
HUMMER

Derfor kan du ikke fange hummer
De fleste dykkere og fridykkere vet at de ikke har lov til å fange hummer, men mange lurer på hvorfor det er slik og hvilken lov det er som gjelder. Her får du oversikt over reglene.
  20. september 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Årsaken til at dykkere og fridykkere ikke kan ta hummer er ganske enkelt at Nærings- og fiskeridepartementet har bestemt at det bare er lov å fiske hummer med teiner.

Dette står i § 4 i Hummerforskriften (ja, hummeren har egen forskrift!) hvor det slås fast at «hummer kan bare høstes med teiner».

LES OGSÅ
Husk at disse artene er fredet


Hva som ligger bak avgjørelsen om å forby andre fangstmetoder er det vanskelig å si noe om, men det er ikke utenkelig at dykkere kan ha en del av skylden.

Likevel er mengden hummer som eventuelt tas av dykkere forsvinnende liten sammenliknet med lovlig og ulovlig fiske, og spøkelsesfiske.

Hummer: Ned 92 prosent på 90 år


Uansett – man kan ikke plukke hummer når man dykker. Skulle man være så (u)heldig å få en hummer på krok, slik 12 år gamle Scott gjorde i sommer, må den slippes ut igjen.

Ikke bare hadde 12-åringen feil fangstredskap, men hummeren bet på utenfor den lovlige fangstperioden, så den var dobbelt ulovlig.



Fangst av hummer er nemlig ikke bare begrenset av redskapet – den er også fredet store deler av året. Har den utvendig rogn er den fredet, punktum.

Det er heller ikke likegyldig hvor man fisker hummer. Det finnes drøyt 50 hummer­reservater langs kysten, og her er hummeren fredet hele året.

Lær mer om havets kardinal


På toppen av dette kommer minstemålet, som er «25 cm målt fra spissen av panne­hornet til den bakre kant av midterste svømmelapp».

Hummeren må heller ikke være for stor: Fra svenskegrensen til og med Agder er forbudt å fange hummer over 32 cm.

LES OGSÅ
Bevaring av hummer sikrer mangfold


Trodde du dette var alt? Å nei! Som fritids­fisker har du bare lov å fiske med inntil 10 teiner, og det er flere krav å forholde seg til:

Hummerteiner skal ha en sirkelformet flukt­åpning med diameter på minst 60 mm på hver side, og rømmingshull med biologisk nedbrytbar tråd, slår Høstings­forskriften fast.

Så stor må fangsten være


Teinene må også merkes med eierens navn, adresse og deltakernummer – skal man fiske hummer må man nemlig først melde seg på hos Fiskeridirektoratet.

Når teinene er i sjøen må du også huske på at de skal røktes minst én gang i uken. Var det noen som sa at det var enkelt å fiske hummer?



Heldigvis er det lett å holde seg innenfor loven når man dykker – det er bare å la hummeren være i fred. Gjør du deg til kjeltring for et «sjøekorn» kan straffen bli streng:

– Hvis noen dykker og tar opp hummer, så tar vi beslag i dykker­utstyret og kanskje også båten. Det kan bli veldig dyrt, mange tusener per hummer, sa førstebetjent i Oslo havnepoliti Inge Solberg til Aftenposten.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Nudibranch Safari 2024 på Gulen

    Nakensneglesafarien på Gulen Dykkesenter er den viktigste møteplassen for entusiaster og eksperter. Den tolvte utgaven av workshopen arrangeres i april neste år.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • – Vi gjør service for alle dykkere

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for yrkesdykkere og dykkebransjen – de tar imot ventilsett og flasker fra alle dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS