Mattilsynet advarer mot kamskjell
Rådet mot å spise kamskjell i Øygarden utenfor Bergen har blitt forlenget nok en uke. Årsaken er at målingene fortsatt viser høye nivåer av algegift.
Mattilsynet advarer mot kamskjell
Rådet mot å spise kamskjell i Øygarden utenfor Bergen har blitt forlenget nok en uke. Årsaken er at målingene fortsatt viser høye nivåer av algegift.
29. oktober 2023
Begge algene forårsaker farlige giftstoffer i kamskjellene, og Mattilsynet anbefaler derfor å la være å sanke kamskjell i Øygarden.
LES OGSÅ
Gjelder varselet også andre skjell?
Giftstoffene kan forårsake Amnesic Shellfish Poisoning (ASP). Symptomene er kvalme, oppkast, magekramper og diaré.
Symptomene på forgiftning er forvirring, nedsatt orienteringsevne, hukommelsestap, og i verste fall koma og dødsfall.
Husk minstemålet på kamskjell
Ifølge FHI kan giften også gi varig svekket hukommelse. Algetoksinene ødelegges ikke ved koking eller frysing og gir ikke skjellene unormal smak.
– Kamskjell er mer mottakelige enn blåskjell for denne giften, og blir mer giftige enn blåskjell i det samme området, skriver Mattilsynet.
Dykkere og fridykkere som har lyst på kamskjell må derfor nok en gang smøre seg med tålmodighet, eller finne et annet sted å plukke.
Varselet gjelder til og med fredag 3. november 2023. Mattilsynet anbefaler at man alltid sjekker blåskjellvarselet før man sanker skjell.