Mattilsynet advarer mot kamskjell
Rådet mot å spise kamskjell i Øygarden utenfor Bergen har blitt forlenget nok en uke. Årsaken er at målingene fortsatt viser høye nivåer av algegift.
Mattilsynet advarer mot kamskjell
Foto: Christian Skauge
KAMSKJELL

Mattilsynet advarer mot kamskjell
Rådet mot å spise kamskjell i Øygarden utenfor Bergen har blitt forlenget nok en uke. Årsaken er at målingene fortsatt viser høye nivåer av algegift.
  29. oktober 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Ifølge Mattilsynet viser prøvene som ble tatt i Ulvsundet 23. oktober at nivåene av Azadinium- og Pseudonitzschia-alger over faregrensen.

Begge algene forårsaker farlige giftstoffer i kamskjellene, og Mattilsynet anbefaler derfor å la være å sanke kamskjell i Øygarden.

LES OGSÅ
Gjelder varselet også andre skjell?


Giftstoffene kan forårsake Amnesic Shellfish Poisoning (ASP). Symptomene er kvalme, oppkast, magekramper og diaré.

Symptomene på forgiftning er forvirring, nedsatt orienteringsevne, hukommelsestap, og i verste fall koma og dødsfall.

Husk minstemålet på kamskjell


Ifølge FHI kan giften også gi varig svekket hukommelse. Algetoksinene ødelegges ikke ved koking eller frysing og gir ikke skjellene unormal smak.

– Kamskjell er mer mottakelige enn blåskjell for denne giften, og blir mer giftige enn blåskjell i det samme området, skriver Mattilsynet.



Dykkere og fridykkere som har lyst på kamskjell må derfor nok en gang smøre seg med tålmodighet, eller finne et annet sted å plukke.

Varselet gjelder til og med fredag 3. november 2023. Mattilsynet anbefaler at man alltid sjekker blåskjellvarselet før man sanker skjell.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Lær mer om nakensnegler

    Den 7. utgaven av boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Den finnes både i trykt utgave og som eBok, og det er bare én ting å gjøre: Løp og kjøp!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Er du klar for vinterkulda?

    Når det er vinterkaldt i sjøen er det ekstra viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.
Siste videoer:
Annonse:
ANNONSE:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS