Har samlet inn tre millioner
Mange tusen mennesker har støttet Fjordsøksmålet hvor Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har saksøkt staten for tillatelsen til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden.
Har samlet inn tre millioner
Gina Gylver fra Natur og Ungdom og Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen. Foto: Rasmus Berg, Naturvernforbundet
HAVMILJØ

Har samlet inn tre millioner
Mange tusen mennesker har støttet Fjordsøksmålet hvor Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har saksøkt staten for tillatelsen til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden.
  Pressemelding fra Naturvernforbundet
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Dette er folkets søksmål! Det er ikke noen store donorer, men tusenvis av givere som er med og finansierer denne saken. Det gir oss stor styrke og legitimitet, sier Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom.

Innsamlingen ble startet sommeren 2022, etter at de to organisasjonene bestemte seg for å gå til sak mot staten for å stanse den planlagte gruve­dumpingen i Førdefjorden.

LES OGSÅ
Gruvedumping: Derfor går de til sak


De har samlet inn penger via Vipps, kontonummer, Facebook og en rekke innsamlinger på Spleis. De aller fleste har gitt sine bidrag til kampanjen «Støtt Fjordsøksmålet» på Spleis som de to organisasjonene står bak.

I tillegg er det startet 33 private innsamlinger, mange av dem under strandryddekampanjen «Plukk for fjorden», som ble arrangert i september.

– Vi er sikre på å vinne


– Vi er helt overveldet av responsen. Det er dyrt å saksøke staten, og bidragene fra alle støttespillerne har gjort det mulig å gjennomføre dette uten å brekke ryggen økonomisk, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

På spleisinnsamlingene har det kommet bidrag fra 4.911 givere. Det er noen store summer fra foreninger og enkeltpersoner, men de aller fleste har gitt fra 50 til 500 kroner. Snittsummen ligger på 455 kroner.De største gavene er det Naturvernforbundet i Sunnfjord, Redd Villaksen, Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane, Kinn MDG og Naturvernforbundet i Ås som står for.

Av de private innsamlingene kom det penger inn på spleisene til Ingjerd H. Haarstad, som svømte for Førdefjorden, og Ole Bjørn Hevrøy, som pukket søppel for fjorden.

LES OGSÅ
Feil oversettelse tillot gruvedumping


Natur og Ungdom og Naturvernforbundet gikk til sak fordi de mener at staten har brutt flere lover ved å tillate dumping av gruveavfall i Førdefjorden, spesielt EUs vannrammedirektiv og mineralavfallsdirektivet.

Det er første gang saker knyttet til disse EØS-rettslige miljøkravene prøves i norsk rett. Saken er derfor av stor prinsippiell betydning.

Les alt om Fjordsøksmålet


Rettsforhandlingene fant sted i Oslo tingrett i perioden fra 18. september til 4. oktober. Det var satt av hele 10 dager i retter, og en rekke vitner var innkalt. Dom i saken er ventet 10. november.

Striden om gruvedumping i Førdefjorden er en av Norges mest langvarige miljøstrider. Det har vært planer om deponering av gruveavfall i Førdefjorden helt siden 1990-tallet.Statens egen faginstans Havforskningsinstituttet har hele veien frarådet prosjektet og uttalt at det «ikke er bærekraftig bruk av fjorden».

Likevel har staten gitt gruveselskapet Nordic Mining tillatelse til å utvinne mineralene rutil og granat i åpent dagbrudd i Engebøfjellet med deponering av opptil 170 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Open Water i Halden

    Hvis vil begynne å dykke, så er det første skrittet å ta et PADI Open Water grunnkurs. Hos Halden Dykkersenter kan du lære å nyte verden under vann neste uke!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Nudibranch Safari på Gulen neste uke

    Nakensneglesafarien på Gulen Dykkesenter er den viktigste møteplassen for entusiaster og eksperter. Den tolvte utgaven av workshopen arrangeres 23.–28. april.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS