Ikke i rute med å redde fjorden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen mottok i dag den andre status­rapporten om gjennomføring av tiltakene i Oslofjordplanen. Den viser at tempoet må settes opp for å redde Oslofjorden.
Ikke i rute med å redde fjorden
Trådalger, ofte kalt lurv, dekket overflaten fullstendig i Indre Viksfjord naturreservat i Oslofjorden i sommer. Foto: Hartvig Christie, NIVA
HAVMILJØ

Ikke i rute med å redde fjorden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen mottok i dag den andre status­rapporten om gjennomføring av tiltakene i Oslofjordplanen. Den viser at tempoet må settes opp for å redde Oslofjorden.
  7. november 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Rapporten er utarbeidet av Miljødirektoratet, og vurderer status for gjennom­føring av Oslo­fjordplanen, Regjeringens femårige plan for en renere Oslofjord.

Den viser at på samtlige sju innsatsområder er verken kommuner, landbruket, statlige myn­digheter eller andre ansvarlige i rute med å gjøre Oslofjorden frisk.

LES OGSÅ
60 tiltak skal redde Oslofjorden


– Statusrapporten viser at det gjøres en betydelig innsats for å redde fjorden på mange områder. Denne innsatsen vil gi effekt. Sam­tidig ser vi at det går for seint, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Miljødirektoratet har gått gjennom rapport­ering fra 118 kommuner og 21 direktorater, departementer, statsforvaltere og fylkes­kommuner, om hvor langt de er kommet med å gjennomføre tiltak for Oslofjorden.

Altfor mye nitrogen i Ytre Oslofjord


– De mest akutte behovene i Oslofjorden er å få på plass nitrogenrensing ved avløpsanleggene, og tiltak mot avrenning fra jordbruket som kan redusere forurensningen av fjorden, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Ved omtrent 10 av 50 avløpsrenseanlegg er det i dag konkrete planer om å rense nitrogen, men det pågår fremdeles for mye høstpløying som fører fosfor- og nitrogen ut i fjorden.

LES OGSÅ
Livet i fjorden er sterkt truet


Dette skaper oppblomstring av alger og nedslamming av oppvekstområdene til fisk og annet liv, og det haster med å finne løsninger.

– Avløp, fiskeri, jordbruk og areal­forvaltning i strandsonen er fire områder hvor staten, kommunene og fylkeskommunene må sette opp farten hvis de skal å nå målene for å forbedre miljøtilstanden i Oslofjorden, sier Hambro.

Havforskere roper varsku


Dersom ambisjonene skal oppfylles anbefales det å vurdere slutt på bunntråling i nasjonal­parkene Hvaler og Færder, og i Indre Oslofjord.

– Myndighetene bør også vurdere å innføre fiskeforbud i flere områder, både for yrkes- og fritidsfiskere, skriver Miljødirektoratet.



De vil at krav om regulering av høstpløying og strengere gjødselforskrift innføres fra høsten 2024, og mener det haster med forpliktende miljøkrav.

Det er også behov for strengere forvaltning i strandsonen. Overskudds­masser fra bygge­prosjekter brukes til å fylle ut verdifulle gruntvannsområder i Oslofjorden, og ødelegger oppvekstområdene til torsk og andre arter.


Kilde: Miljødirektoratet og Regjeringen



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar for rustne dykkere

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Her kan du se et gratis oppfriskningskurs på nett – laget for deg som dykker med flasker på ryggen!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet – et must for dykkere

    Boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Har du den ikke i bokhyllen er det bare å sette den på ønskelisten – det er jo snart jul!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS