Ikke så uvanlig likevel?
Etter at det ble gjort en håndfull funn av sjøhester i fjor høst blir det spennende å se om de dukker opp også i år. Mange har meldt fra om tidligere observasjoner, så kanskje er de ikke så uvanlige likevel?
Ikke så uvanlig likevel?
Langsnutet sjøhest, Hippocampus guttulatus. Foto: Prilfish, Flickr (CC BY 2.0)
SJELDNE ARTER

Ikke så uvanlig likevel?
Etter at det ble gjort en håndfull funn av sjøhester i fjor høst blir det spennende å se om de dukker opp også i år. Mange har meldt fra om tidligere observasjoner, så kanskje er de ikke så uvanlige likevel?
  14. juni 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Det var ingen som fortalte meg sommaren 1980 at sjøhesten ikkje eksisterte i Noreg. Eg fekk auga på fleire eksemplar i ei lita «innhegning» inntil ein bergskrent attmed ei brygge på Moster, skriver Tore Kvinlaug på Facebook.

Han forteller til Dykking at han så dem helt inne ved land, bare 30–40 cm under overflaten – ikke stedet man typisk oppsøker med dykkemasken på.

Første bilder av sjøhest i Norge


I desember 2023 fikk vi endelig se de første undervannsbildene av sjøhest i Norge, da Felicia Ulltin fant og fotograferte et eksemplar i Øygarden:

– Jeg trodde ikke mine egne øyne, sa hun til Dykking. Funnet fikk stor oppmerksom­het mediene, og saken har blitt lest over 4.000 ganger på Dykking.no.

SE VIDEO
Sjøhesten føder 2.000 babyer


Men hun er ikke den eneste som har sett sjøhest. En leser forteller om to observasjoner utenfor Kragerø i en e-post til Dykking:

– Jeg har sett sjøhest ved to anledninger på 90-tallet ved Stråholmen i Kragerø. Jeg var ikke klar over at den ikke fantes i Norge, men tenkte det sikkert var sjeldent siden jeg ikke har sett det før eller siden, skriver han.

Fant sjøhest på Sørlandet


Også i Løkabukta på Bremsnes utenfor Kristiansund ble det observert sjøhest på 90-tallet. En innsender på Dugnad for Havet forteller om en spesiell opplevelse:

– Jeg drev med fridykking og lå lenge og betraktet en sjøhest på grunt vann, i tangbeltet nærmest helt opp i fjæresteinene. Dette skjedde rundt 1990, skriver vedkommende.

LES OGSÅ
Meld fra om uvanlige fiskearter


Sjøhestene som ble funnet på Hvaler og utenfor Farsund i november er etter forskernes mening to forskjellige arter – kortsnutet og langsnutet sjøhest.

Ifølge Havforskningsinstituttet er dette de første bekreftede funnene i Norge på 350 år. Det betyr ikke at ingen har sett dem i mellomtiden – men det kreves litt mer for at det skal kunne regnes som en offisiell observasjon.

Langsnutet sjøhest

Denne sjøhesten ble funnet utenfor Farsund. Foto: Innsender/Dugnad for Havet (CC BY-SA 4.0)


Når det er gjort et funn må forskerne dokumentere det vitenskapelig. Helst må de ha et innsamlet eksemplar, men minimum et godt bilde.

Derfor er det forskjell på en tilfeldlig observasjon og et funn som er vitenskapelig dokumentert og tatt vare på i samlingen hos et museum eller universitet.

LES OGSÅ
Seksåring fant sjøhest i Sverige


I februar gjorde en isfisker i Telemark en utrolig oppdagelse da han fikk en torsk som gulpet opp sitt siste, eksotiske måltid – en sjøhest.

I desember reddet en observant turgåer livet på en sjøhest som hadde drevet i land på Jæren. Etter å ha blitt fotografert ble den sluppet ut i vannet igjen.

Sulten torsk slukte sjøhest!


Hvis man finner sjøhest eller noe annet noe uvanlig er det viktig å melde fra, slik at forskerne får bedre oversikt over hva som finnes langs kysten.

– Eg var ikkje klar over at sjøhestar ikkje er registrerte i Noreg, og tenkte ikkje det var så spesielt før eg nemnde det for far min. Han blei heilt i ekstase, fortalte Tonje Dommersnes fra Stavanger til Haugesunds Avis i 2014.Observasjonen ble vurdert som troverdig av Anders Jelmert på Havforsknings­instituttet, men den hadde dessverre liten vitenskapelig verdi uten et bilde.

I desember 2020 fant Sveinung Hegdal en død sjøhest på stranden utenfor Egersund, og det samme gjorde åtte år gamle Stine Sofie Næss Nordgård på Inderøy i Trøndelag i 2019.

Pontoppidan

Illustrasjon av sjøhest fra Erik Pontoppidans bøker.


Sjøhest har også blitt funnet i Norge i tidligere tider. I 1752 klassifiserte biskop Erik Pontoppidan arten som et insekt i sitt verk «Forsøg paa Norges Naturlige Historie».

Det blir spennende å se om observasjonene i fjor høst var et særtilfelle, eller om sjøhestene faktisk lever og trives i norske farvann.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • GPS AS holder kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. Nå kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS