Fant sepiablekksprut på stranden
En innsender på Dugnad for Havet gjorde et sjeldent funn på Orrestranden på Jæren: En sepiablekksprut hadde nylig drevet i land.
Fant sepiablekksprut på stranden
BLEKKSPRUT

Fant sepiablekksprut på stranden
En innsender på Dugnad for Havet gjorde et sjeldent funn på Orrestranden på Jæren: En sepiablekksprut hadde nylig drevet i land.
  18. mars 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Innsenderen forteller at blekkspruten var ca. 80 cm lang med tentaklene, og selve kroppen var omtrent en halvmeter lang.

– Hånden på bildet er 19 cm lang, skriver vedkommende på Dugnad for Havet, som referanse.

Sepiablekksprut



Funnet vekker oppsikt hos forskerne på Havforskningsinstituttet, og Rupert Wienerroither har svart innsenderen:

– Dette er en veldig interessant observasjon. Så vidt vi vet har det ikke vært observert levende sepiablekksprut i norske farvann tidligere, skriver han.

LES OGSÅ
Har du sett blekksprut i Norge?


– Riktignok er det observerte individet ikke i live lenger, men det kan ikke være lenge siden det ble skylt opp på land, fortsetter han.

Ifølge Wikipedia er sepiablekkspruten vanlig i hele Nordsjøen, og Store norske leksikon skriver at det er registrert fra Sør-Norge til Finnmark.

Sepiablekksprut



Såvidt vi kan forstår refererer de imidlertid til funn av sepiaskall, såkalt «hvalspø», og ikke til levende blekkspruter.

Wienerroither bekrefter at det er gjort mange funn av sepiaskall, men de er ofte i dårlig tilstand fordi de har kommet drivende med havstrømmen sørfra.

Hvalspø

Foto: © Donald Davesne, iNaturalist (CC BY-SA 4.0)


Skallene kalles «hvalspø» fordi man i gamle dager trodde det stammet fra hval. I våre dager brukes de ofte som kalktilskudd for burfugler og gnagere, eller som poleringsmiddel, forteller Store norske leksikon.

– Det blir spennende å se om (og når) sepiablekksprut blir observert av dykkere eller på våre forskningstokt, sier Wienerroither.



Hvert år valfarter dykkere til Oosterschelde i Nederland for å dykke med sepiablekksprut når de kommer opp på grunna under paringstiden i juni.

Kanskje vi snart får se dem også her? Vi gleder oss til å se de første undervannsbildene av denne spennende og svært intelligente blekkspruten!


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta Advanced-kurs hos OFDS

    Har du tatt grunnkurs i dykking? Ta et skritt videre og bli med på et PADI Advanced Open Water Diver-kurs hos Oslofjorden Dykkesenter i februar!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Gratis intro til uv-jakt og sanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth forteller deg mer!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS