Livet i havet dør ikke raskt nok
– Dersom livet i havet hadde dødd fortere, hadde kanskje politikerne innsett alvoret og tatt grep for å redde havet, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond Karoline Andaur.
Livet i havet dør ikke raskt nok
Naturen slik den er på sitt beste – nysgjerrige steinkobber svømmer rundt i en frisk tareskog. Foto: Aleksander Nordahl
HAVMILJØ

Livet i havet dør ikke raskt nok
– Dersom livet i havet hadde dødd fortere, hadde kanskje politikerne innsett alvoret og tatt grep for å redde havet, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond Karoline Andaur.
  19. juli 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Varmere og surere hav, overfiske, forsøpling samt forurensing truer livet i havet. Tilstanden har blitt forverret de siste årene, og det finnes ingen helhetlig innsats for å snu utviklingen.

Ødeleggelsen av havet har gått fort, men ikke fort nok til at politikerne tar de nødvendige grepene. Nå slår WWF alarm, og lanserer en kampanje med krav om at politikerne gjør mer for å redde havet.

LES OGSÅ
– En svart dag for norsk natur


– Selvfølgelig mener ikke WWF at livet i havet burde dø fortere. Men når naturen ødelegges bit for bit over mange år, er det vanskelig å oppfatte hvor kritisk situasjonen egentlig er, sier Andaur.

– Tilstanden for livet i havet er dramatisk forverret de siste tiårene, og det er på høy tid at politikerne tar grep for å snu utviklingen, legger hun til.

Søppel

Mesteparten av søppelet som havner ut i havet hvert år ender opp på havbunnen hvor det gjør skade på både dyr og dyrenes leveområder. Foto: Aleksander Nordahl/WWF


Norge har forpliktet seg til å verne 30 prosent av norsk natur til havs og på land innen 2030, men til nå er bare rundt én prosent av havområdene våre vernet.

Selv i områder som har status som nasjonalpark drives det aktivt med bunntråling, og naturen må vike gang på gang til fordel for utbygging eller økonomisk aktivitet.

LES OGSÅ
WWF går til sak mot staten


WWF etterlyser en mer helhetlig og bærekraftig forvaltning av norske havområder, der miljøpåvirkning sees under ett.

– I dag har vi ingen helhetlig tilnærming til hvordan vi bruker havene våre, og vi klarer ikke å se alle menneskelige aktiviteter og de mange konsekvensene de har for naturen i havet under ett, sier Andaur.

Karoline Andaur

Generalsekretær i WWF Verdens naturfond Karoline Andaur. Foto: Elin Eike Worren/WWF


Hun mener vi kan unngå at den samlede belastningen på havet blir for stor gjennom bedre planlegging, såkalte marine arealplaner.

Stortinget sa nei til en utredning av marin arealplanlegging da de behandlet regjeringens havforvaltningsplaner tidligere i juni.

LES OGSÅ
9 av 10 vil ha globalt forbud


WWF krever at regjeringen slutter å somle og begynner å levere på de mange løftene som er gitt. Særlig fem tiltak trekkes frem som viktige å få gjennomført i inneværende regjeringsperiode:

  • Få på plass en plan for hvordan Norge skal verne minst 30 prosent av sine havområder i tråd med forpliktelsene i naturavtalen
  • Planlegge for og begynne arbeidet med å restaurere 30 prosent av ødelagt natur i havet
  • Lage en plan for utfasing av norsk petroleumsvirksomhet i tråd med forpliktelsene i klimaavtalen og anbefalingene fra Klimautvalget 2050
  • Stanse gruvedrift på havbunnen og gå for et moratorium slik at vi kan tette de store kunnskapshullene om livet i dyphavet
  • Bidra til at den kommende globale avtalen for å stanse plastforsøpling blir så ambisiøs som mulig, og at den implementeres raskt i Norge




Norge har lenge blitt sett på som en ledende havnasjon, men er i ferd med å miste troverdigheten fordi den reelle handlingen uteblir.

– Nå trenger vi å se at de målene som Norge har forpliktet seg til å nå internasjonalt både gjennom naturavtalen og klimaavtalen blir fulgt opp på hjemmebane, sier Andaur.




Opprinnelig publisert 24.06.2024



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Vil du bli yrkesdykkar?

    Dykkerutdanninga ved Høgskulen på Vestlandet er ei fagskuleutdanning som gir deg dei fleste sertifikata du treng som yrkesdykkar. Les meir og søk på kurset som startar neste haust.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Rusten? Se gratis webinar nå

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Her kan du se et gratis oppfriskningskurs på nett – laget for deg som dykker med flasker på ryggen!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS