Hadde festmåltid på langust
En innsender på Dugnad for Havet forteller om funn av hodet til en langust. Det relativt sjeldne krepsdyret dukker opp fra tid til annen, og regnes ikke som en fremmedart.
Hadde festmåltid på langust
SJELDNE GJESTER

Hadde festmåltid på langust
En innsender på Dugnad for Havet forteller om funn av hodet til en langust. Det relativt sjeldne krepsdyret dukker opp fra tid til annen, og regnes ikke som en fremmedart.
  3. august 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Fant bare restene av hodet etter at en oter hadde hatt et bedre måltid, skriver innsenderen på Dugnad for Havet.

Han fant hodet av en langust i Oksavik på Sula, sør for Ålesund. Det sjeldne funnet ble satt pris på hos Havforskningsinstituttet.

Dykkere fanget langust på Hitra


– Fint at du registrerte dette langusthodet. Vi vet ikke hvor vanlig de egentlig er. Siden arten har lang utvikingstid, opptil seks måneder, skjer det tid om annen at noen enkeltindivider bunnslår i Norge, skriver Gro van der Meeren.

Hun forteller at det er gjort funn over lang tid, men ganske uregelmessig, fra Korsfjorden utenfor Bergen og nordover til Møre. Flere av funnene er gjort av dykkere.

LES OGSÅ
Fant langust på vestlandet


– Denne er nok vært her en stund, siden den har vokst seg stor. Alene har langustene et problem med å forsvare sine grunne huler, siden det er et flokkdyr, forteller van der Meeren.

Det gjør det blant annet ved å lage lyd: Langustene kan gnisse beina mot et rillete parti av ryggskallet, og dette kan skremme angripere.



Tor Jan Sevaldsen filmet denne langusten utenfor Kristiansund. Video: Tor Jan Sevaldsen/Facebook


– Når fire-fem eller flere ligger side om side i huleåpningen og pisker angriperen med de lange og piggete antennene, er de nærmest uangripelige, forteller van der Meeren.

En enslig langust er derimot ingen utfordring for en sulten oter med eksklusiv smak.



Languster er gjennom lang tid sett én og én, og siden slike gjester er et naturlig fenomen blir funnet ikke registrert som en fremmedart.

– Dette er ikke en art som er innført til Europa, men stammer fra den naturlige engelske bestanden som opptrer nord til Skottland, slår Gro van der Meeren fast.

Har du funnet noe rart?


Hvis du har funnet noe uvanlig vil Havforskningsinstituttet gjerne vite om det. Du kan hjelpe forskerne ved å registrere funnet på www.dugnadforhavet.no.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis intro til uv-jakt og sanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth forteller deg mer!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bli med – ta PADI AOWD i helgen

    Har du tatt grunnkurs i dykking? Ta et skritt videre og bli med på et PADI Advanced Open Water Diver-kurs hos Oslofjorden Dykkesenter! Neste kurs starter allerede i morgen 22. mars.
Siste videoer:
Annonse:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS