Havnespy funnet på Bømlo
Da dykkere fra Slettaa Dykkerklubb skulle plukke kamskjell, oppdaget de fremmedarten havnespy øst for Langevåg på Bømlo.
Havnespy funnet på Bømlo
Dykkerne studerer funnet. Foto: Åge Wee
FREMMEDE ARTER

Havnespy funnet på Bømlo
Da dykkere fra Slettaa Dykkerklubb skulle plukke kamskjell, oppdaget de fremmedarten havnespy øst for Langevåg på Bømlo.
  24. august 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Funnet ble gjort utenfor Kyrholmen ved Langevåg av Åge Wee og Harald Lønning. Lars Einar Hollund (til venstre på bildet øverst) var båtmann.

Havnespyet vokste på en tarestilk på omtrent 15 meters dyp. Denne ble tatt med opp, og Vivian Husa fra Havforskningsinstituttet har bekreftet arten.

Havnespy

Tarestilken med havnespy ble tatt med opp. Foto: Åge Wee


– Dette er en trist dag for Bømlo, sier Åge Wee til Haugsunds Avis, som omtalte saken først (bak betalingsmur).

Funnet ble gjort bare en kilometer fra kaien i Langevåg, og Åge Wee frykter det er mer av den invaderende arten nærmere kaianlegget.

LES OGSÅ
Forskjellen på havnespy og svamp


Formålet med dykketuren var egentlig å sanke kamskjell til Haraldd Lønnings bryllup, men fangsten ble anneredes enn dykkerne hadde sett for seg.

Havnespy er tidligere funnet flere steder i Haugesund, og Havforsknings­instituttet har forsket på hvordan fremmedarten kan uskadeliggjøres.



Havnespy er en japansk sjøpung (Didemnum vexillum) som opprinnelig stammer fra Japan. Den invaderende arten ble først oppdaget utenfor Stavanger i 2020.

Siden har havnespy dukket opp flere steder langs kysten av Vestlandet, senest på Askøy utenfor Bergen for bare et par uker siden.

LES OGSÅ
Setter inn dykkere mot havnespy


Havnespy kan fortrenge annet liv ved å legge seg som store tepper på hav­bunnen. Arten er svært vanskelig å bli kvitt, og kan formere seg raskt.

Miljødirektoratet oppfordrer alle som har båt eller utstyr i sjøen til å være oppmerksomme på fremmedarten, og melde fra om eventuelle funn.

Havnespy

Havnespy fotografert i Haugesund. Foto: Åge Wee


Dersom du tror du har funnet havnespy, er det viktig at du melder fra. Det kan du gjøre til Artsdatabanken eller til Havforsknings­instituttet via Dugnad for Havet.

Om du har anledning til å ta bilde eller video av funnet er det flott. Husk å komme så nært som mulig for å fange opp nødvendige detaljer.



Etter aktsomhetsplikten i Naturmangfoldloven har de som er ansvarlig for aktiviteter i områder med havnespy en plikt til å begrense risikoen for spredning.

– Dette kan for eksempel være hvis man eier en fritidsbåt som ligger i et område der havnespy er funnet, opplyser Miljødirektoratet.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Minedykker – en jobb med smell i

    Minedykkerkommandoen er en avdeling bestående av spesialtrente dykkere som er utdannet til å uskadeliggjøre alle typer eksplosiver, og de har en av Norges tøffeste jobber.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    Bryggelys fra Wee Marine AS bidrar til å øke sikkerheten i havneanlegg. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS